Turci vrátili úder za útok na školu. Terč bol za hranicami Sýrie

    0
    Turecký expremiér Ahmet Davutoglu (Autor: SITA)

    Ako predtým uviedol úrad guvernéra provincie, v dôsledku zásahu projektilom rakety prišla o život upratovačka školy. Starosta mesta Hasan Kara pred novinármi vyhlásil, že príčinou explózie mohli byť “dve alebo viac mínometných striel” vypálených údajne zo Sýrie. 

    Agentúra Anadolu nešpekulovala o príčine explózie; uviedla len, že výbuch spôsobil materiálne škody na budove školy, v školskej záhrade a na zaparkovaných autách. Úrad guvernéra provincie Kilis okrem toho spresnil, že na pole v blízkosti zasiahnutej školy dopadli ešte ďalšie dve rakety, ktoré nespôsobili obete na životoch, zranenia ani materiálne škody. 

    Agentúra Reuters odvolávajúca sa na turecké vojenské zdroje uviedla, že podľa údajov z vojenských radarov rakety, ktoré zasiahli mesto Kilis, boli vypálené z pozícií extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii. Podľa rovnakého zdroja turecká armáda už medzičasom podnikla “mohutný odvetný útok” a “neutralizovala terč”. 

    Turecký denník Hürriyet na svojej webovej stránke napísal, že v blízkosti zasiahnutej školy sú ešte ďalšie tri školy. Tento areál je vzdialený len osem kilometrov od hraníc so Sýriou, kde v posledných troch dňoch zaznamenali zintenzívnenie ozbrojených zrážok. Od vypuknutia občianskej vojny v Sýrii dochádza v sýrsko-tureckom pohraničí k incidentom ako bol dnešný pomerne často: turecká armáda na ne zvykne reagovať odvetnou paľbou. 

    Islamskému štátu sa pripisuje zodpovednosť za minulotýždňový atentát v Istanbule, pri ktorom prišlo o život desať zahraničných turistov. V reakcii na atentát tanky a delostrelectvo tureckej armády zaútočili na pozície Dáišu v Sýrii a Iraku. Turecký premiér Ahmet Davutoglu oznámil, že pri odvetnom útoku prišlo o život najmenej 200 džihádistov, informovala agentúra Anadolu. 

    - Reklama -