Na jednej strane na smrť vyhladovaní ľudia a na druhej manipulácia informáciami nevídaných rozmerov. Ktorým správam o konflikte v Sýrii veriť?

    0
    Obyvatelia obliehaného sýrskeho mesta Madája čakajú na humanitárnu pomoc (Autor: SITA)

    V meste Madájá na sýrskej strane hraníc s Libanonom trpia ľudia nedostatkom potravín a základného tovaru. To je síce pravda, ale to sa už nedá povedať o príčinách toho, prečo ľudia trpia nedostatkom potravín a sú odkázaní na humanitárnu pomoc, ktorá sa k nim často aj tak nedostane. Podľa správ, ktoré uverejnila drvivá väčšina médií vrátane renomovaných agentúr, je za celú situáciu zodpovedná vláda prezidenta Baššára Asada, lebo práve jej jednotky údajne blokujú dovoz tovaru do mesta. Pravda je však celkom inde.

    Mediálna manipulácia

    To, že obyvatelia mesta Madájá trpia hladom a trápi ich nedostatok potravín, humanitárnej pomoci a ďalšieho životne dôležitého tovaru, je pravda, ale ani medzinárodné organizácie na ochranu ľudských práv nepotvrdili, že by za vzniknutú situáciu boli zodpovední Asadovi vojaci.

    To, že je v meste Madájá hlad, nikto nepopiera, ale je prinajmenšom zvláštne, keď ani Medzinárodný výbor Červeného kríža nepotvrdil správy západných médií, že mesto blokujú konkrétne jednotky prezidenta Asada. Navyše sa objavili informácie, že fotografie, ktoré väčšina svetových médií uverejnila ako zábery vyhladovaných ľudí v uliciach mesta Madájá, nie sú pravé. Jedna z nich bola údajne z roku 2013.

    Hviezda hladomoru

    Jedno z dievčat, ktoré sa objavilo na fotografiách údajne z mesta Madájá, vypátral portál Daily Star. Nebola však na pokraji smrti, ktorá by jej hrozila z podvýživy. Žila, zdravá a sýta v Libanone. Jej meno je Marianna Mázihová a prostredníctvom sociálnej siete Twitter odkázala svetu, že s tým, čo sa deje v meste Madájá, nemá vôbec nič spoločné.

    VIDEO Správy o situácii v sýskom meste Madájá

    Nie armáda, ale teroristi

    Z toho, že v sýrskom meste Madájiá vládne hladomor, obviňoval Západ jednotky prezidenta Baššára Asada, ktoré mali údajne blokovať mesto. Pravda je však, zdá sa, niekde celkom inde. Potraviny a ďalší životne dôležitý tovar totiž neblokujú Asadovi vojaci, ale teroristi z ozbrojenej skupiny Ahrar al Šam, ktorí majú mesto Madájá dlhodobo pod kontrolou. Sú to práve oni, kto konfiškuje potraviny pre vlastné potreby a z toho, čo zostane, sa pre nich stáva predmet výnosného obchodu.

    Už vlani v decembri sa objavili správy, že ceny základných potravín raketovo stúpajú. Kartón mlieka stál približne 150 dolárov, pol kila múky 50 dolárov. V januári sa už objavili informácie, že kilo ryže v meste Madájá údajne stojí až 230 eur. Vláda prezidenta Baššára Asada však mesto pod kontrolou nemá a s ozbrojencami sa nedokáže dohodnúť.

    Militatni zo skupiny Ahrar al Šam, ktorí blokujú prístupové cesty do mesta, nechcú pustiť ľudí z mesta preč, kým sýrska vláda neprepustí ich spolubojovníkov. To Asadov režim splniť odmieta a teroristi tak zneužívajú patovú situáciu na vlastné obohatenie. Práve cez nich totiž ide všetok tovar, ktorý sa dostane do mesta. To čo sami nespotrebujú, predajú niekoľkonásobne drahšie miestnym ľuďom, ktorí nemajú inú možnosť, než kúpiť predražené potraviny alebo čeliť hladu.

    Snaha zdiskreditovať režim

    Správy o tom, že režim prezidenta Asada necháva vyhladovieť vlastných ľudí, sa hodia do karát Západu, ktorý chce sýrsku hlavu štátu odstrániť z úradu. To sa však zatiaľ nedarí, a Rusi majú spolu s Číňanmi celkom iné plány ako naložiť so Sýriou po ukončení konfliktu, ktorý krajinou zmieta od roku 2011. Peking chce v krajine údajne vo veľkom investovať a Moskva už v pobrežných vodách Sýrie plánuje robiť prieskumné vrty. Irán sľubuje pomoc v zdravotníctve, Kuba už podpísala s Damaskom dohodu o poskytnutí vyškolených lekárov a humanitárnej pomoci, ktorú krajina koordinuje spoločne so Švajčiarskom.

    - Reklama -