Veľkopodnikateľ a “kamarát” smerákov Kmotrík si mädlí ruky. Chce podiel v Bratislavskej vodárenskej

    0
    Zľava: Bývalý hráč ŠK Slovan Bratislava Dušan Galis, majiteľ futbalového klubu ŠK Slovan Bratislava Ivan Kmotrík a prezident SFZ Ján Kováčik (Autor: SITA)
    Na kúpu Bratislavskej vodárenskej spoločnosti sa podľa denníka SME pripravuje podnikateľ blízky vládnemu Smeru Ivan Kmotrík. Konkrétne prejavil záujem o kúpu podielu v BVS Kmotríkov Grafobal. Väčšinovým vlastníkom vodárenskej spoločnosti je pritom mesto Bratislava, ktoré vlastní 60 % podniku. 

    Čaká sa na valné zhromaždenie

    Podľa v súčasnosti platných pravidiel nesmie do BVS vstúpiť žiaden súkromný investor. To by sa však mohlo zmeniť už začiatkom februára na valnom zhromaždení zvolanom na podnet Skalice, ktorá má v Bratislavskej vodárenskej spoločnosti 8,65 % podiel a je tak po Bratislave druhým najsilnejším akcionárom podniku. 
     
    Ak by chcel do BVS vstúpiť súkromný investor, museli by na to súčasní akcionári zmeniť stanovy podniku. Keďže najväčší (60 %) podiel má vo vodárenskej spoločnosti práve Bratislava, musel by so zmenou stanov súhlasiť zástupca hlavného mesta, ktorý sedí v predstavenstve. Pri hlasovaní, či bude valné zhromaždenie, sa údajne zdržal hlasovania. 
     
    Skalica má v BVS podiely, z ktorých časť získala od Fondu národného majetku a časť skúpila od iných miest a obcí. Akcie kupovala za približne dve eurá. Mestské zastupiteľstvo v Skalici ešte v júli odkleplo predaj 7,4 % akcií BVS Grafobalu, ktorý ponúkol za jednu akciu tri eurá. Skalica by tak na obchode mohla zarobiť približne 1 milión 900-tisíc eur. 

    Škandály BVS

    Denník SME pripomína, že s BVS sa spája viacero škandálov. V roku 2013 prispeli bratislavské vodárne kapelám Desmod a Cigánski diabli sumou 13-tisíc eur na koncert v Pezinku. Za tento štedrý dar sa kapely odvďačili tým, že zahrali na firemnom večierku BVS. 
     
    V rovnakom roku čelila Bratislavská vodárenská aj kauze okolo zmeny bezpečnostnej služby, o ktorej manažment BVS rozhodol napriek tomu, že primátor Ivo Nesrovnal po komunálnych voľbách vyzval manažérov mestských podnikov, aby nerobili žiadne závažné rozhodnutia. Pre takéto kroky prišiel o miesto generálny riaditeľ a predseda predstavenstva v jednej osobe Stanislav Beňa.  
     
    - Reklama -