Ruský politik a Zemanov kamoš spustil rebéliu proti Putinovi, a teraz čelí jeho hnevu. Rozhovoril sa o praktikách v Kremli

    0
    Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin (Autor: SITA)

    Vladimír Jakunin, človek, ktorého český prezident Miloš Zeman označuje za svojho priateľa, šéfoval ruským železniciam a patril do kruhu obklopujúceho prezidenta Ruskej federácie Vladimira Putina. Vysokú štátnu funkciu opustil podľa jeho slov na vlastnú žiadosť. Špekuluje sa však aj o tom, že išlo o trest za to, že jeho syn získal britské občianstvo.

    Jakunin sa teraz hnevá na agentúru Bloomberg, lebo mala značne skresliť rozhovor, ktorý jej Rus poskytol. Okrem iného sa v ňom dočítame, že v Putinovom mocenskom kruhu nemá nikto nič isté. „Spomeňte si, čo sa stalo s Borisom Berezovským a Vladimirom Gusinským,“ mal konštatovať predtým mocný muž v rozhovore. Pripomeňme, že ide o dvoch miliardárov, ktorých Putin zbavil časti majetku a donútil ich odísť z krajiny. Podobný osud vraj môže stretnúť aj ďalších Rusov, ktorí sa teraz cítia nedotknuteľní. Lenže to sa mýlia. Ich postavenie podľa slov z rozhovoru závisí len na „vrtkavých Putinových názoroch na to, čo je pre Rusko blahom“. Mocenské štruktúry ešte nie sú úplne upevnené a ľudia, ktorí sa tešia priazni pána Kremľa, „rotujú“.

    Text, ktorý zverejnil Bloomberg, je poriadne vykastrovaný, bráni sa priateľ prezidenta

    Existujú však dve slabiny, ktoré môžu kremeľskú mocenskú pyramídu úplne rozvrátiť. Prvou slabinou sú nízke ceny ropy, na ktorej stojí ruská ekonomika. Druhú slabinu predstavuje porušenie mlčania, ako to v okolí Putina naozaj chodí. Agentúra teda naznačuje, že Jakunin v pyramíde spôsobil trhlinu, lebo nemlčal. Priateľ českého prezidenta Zemana ale nenecháva agentúre Bloomberg nič dlžný. „Text, ktorý zverejnil Bloomberg, je poriadne vykastrovaný a len málo pripomína reálny rozhovor. Moje rozprávanie sa týkalo činnosti vedeckého centra, akým smerom sa uberá, ale neobsahovalo žiadne odporúčania týkajúce sa postavenia elít, nič také nikto nikomu neradil,“ vyhlásil rozhorčený Jakunin.

    - Reklama -