Banditi, okrádate úbohých utečencov, OSN zúri nad dvoma európskymi krajinami. Ktoré to sú?

    0
    Utečenci, ktorých zachránili pri ostrove Lesbos, vystupujú z trajektu v meste Pireus (Autor: SITA)

    Ako tuhne zima, tuhne aj politická situácia v jednotlivých krajinách Európy a je to poznať. Vlády, rovnako ako ich voliči, strácajú s prisťahovalcami trpezlivosť a prijímajú mnohé protiimigračné opatrenia. V Dánsku to posledné vyvolalo vlnu kritiky zo strany OSN. Chcú utečencom brať cennosti.

    Chcete benefity? Plaťte sami za seba

    Dánska vláda v súčasnosti prerokúva zákon, ktorý by utečencom prikazoval odovzdať majetok a cennosti, a dovolia im nechať si u seba veci v hodnote zhruba 1 500 dolárov (okolo 1 300 eur – pozn. red.) a také, ktoré pre nich majú sentimentálnu hodnotu, napríklad snubné prstene či fotografie rodinných príslušníkov.

    Dánsky premiér Lars Løkke Rasmussen tvrdí, že je to spravodlivé opatrenie, lebo „noví prichádzajúci musí spoznať veľkorysosť sociálneho systému v krajine“. „V Dánsku hovoríme, že ak chcete benefity, musíte, keď na to máte, platiť sami za seba,“ tvrdí Rasmussen, ktorý navyše plánuje zaviesť pre žiadateľov o azyl povinnosť čakať tri roky, kým budú môcť do krajiny priviesť svoju rodinu.

    Agentúra pre utečencov OSN odsúdila dánsky zákon ako xenofóbny s tým, že „nemá žiadny praktický účel“. Peniaze, ktoré im Dáni zabavia, ťažko pokryjú náklady na ich ubytovanie. Celé to teda pôsobí ako krutá snaha odradiť utečencov k ceste do Dánska.

    Prísni Švajčiari

    Ďalšou krajinou, ktorá sa rozhodla zabavovať utečencom ich majetok, je Švajčiarsko. Tamojším utečencom ponechajú veci v hodnote necelého tisíca dolárov, čiže niečo cez 900 eur, teda ešte prísnejšie opatrenia ako v Dánsku, a dostanú za to len potvrdenku. Ak však dobrovoľne do siedmich mesiacov od registrácie opustia krajinu, dostanú svoj majetok naspäť.

    V prípade, že získajú vo Švajčiarsku azyl, sú utečenci povinní až do desiatich rokov pobytu odovzdávať 10 percent svojho platu na pokrytie sumy 15 000 švajčiarskych frankov, čo je takmer 14-tisíc eur, aby tak vrátili štátu jeho finančné straty.

    Autor: spa

    - Reklama -