Mŕtve telá na terase kaviarne, 27 obetí vrátane štyroch džihádistov, 126 rukojemníkov oslobodili špeciálne jednotky. Čítajte o teroristickom útoku v africkom hoteli

    0
    Teroristický útok v hoteli v africkej Burkine Faso (Autor: SITA)

    V zdravotníckom zariadení v Ouagadougou ošetrili zhruba 150 ľudí 18 rôznych národností, agentúra DPA citovala Thibaultovu správu na Twitteri.
    Prezident Roch Marc Christian Kaboré s ministrom obrany a vnútra Simonom Compaorém na dnešnej spoločnej tlačovej konferencii vysielanej v štátnom rozhlase informovali, že okrem štyroch zabitých útočníkov zomrelo pri incidentoch najmenej 23 osôb z 18 rôznych národností. Viac detailov však k tragickej bilancii bezprostredne neuviedli. Compaoré už skôr tlmočil správy o 33 zranených.

    Vláda medzičasom oznámila zabitie štyroch útočiacich militantov napojených na teroristickú sieť al-Káida, medzi ktorými boli dve ženy. Traja džihádisti – z toho dve ženy – zomreli pri oslobodzovacej operácii hotela Splendid, štvrtý pri bezpečnostnom zásahu v neďalekom hotelovom zariadení Yibi.

    Po niekoľko hodín trvajúcej spoločnej operácii jednotiek Burkiny Faso s podporou francúzskych a amerických vojakov sa z hotela Splendid podarilo oslobodiť všetkých zostávajúcich 126 rukojemníkov, pričom niekoľko desiatok ich vyviedli už skôr. Prvých desať obetí hlásili úrady z terasy kaviarne Cappuccino.
    Francúzsky prezident Francois Hollande odsúdil dnes “ohavný” útok na hlavné mesto tejto bývalej francúzskej kolónie.

    Hotel Splendid so 147 izbami aj neďaleká kaviareň Cappuccino boli obľúbené u cudzincov zo Západu. Útok na oba objekty podniklo v piatok večer komando pozostávajúce zo štyroch útočníkov, ktorí sa do centra Ouagadougou dostali dvoma terénnymi autami. K zodpovednosti za akciu sa neskôr prihlásila skupina al-Káida v islamskom Maghribe (AQIM). Jedna z očitých svedkýň pre webovú stránku francúzskeho magazínu Le Point uviedla, že útočníci hovorili medzi sebou po arabsky. Podľa inej ženy sa pri útokoch zameriavali na belochov.


     

    - Reklama -