Je neprijateľné, aby si niektoré štáty Únie neprevzali utečencov. Vyhlásil šéf Komisie Juncker

    0
    Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker (Autor: SITA)

    Počas svojej tlačovky kritizoval šéf Komisie Juncker niektoré členské štáty EÚ, ktoré podľa neho v rámci migračnej krízy nedokázali splniť sľuby a záväzky, ktoré v minulosti urobili. Informuje o tom spravodajská televízia ČT24.

    Vyhlásenia niektorých štátov, že nebudú prijímať žiadnych utečencov, vraj odmieta akceptovať. Krajinám, ktoré utečencov odmietajú, je podľa neho potrebné pripomenúť, že je to už prijaté rozhodnutie, ktoré musia naplniť. Zdôraznil tiež, že žiadatelia o azyl v EÚ si nemôžu vyberať, v ktorej krajine by chceli žiť.

    Bez Schengenu nebude ani jednotný trh

    Štáty Únie sa vlani napriek odporu niektorých krajín vrátane Slovenska dohodli na prerozdelení celkom 160-tisíc žiadateľov o azyl z Grécka a Talianska. Z tohto počtu však zatiaľ do iných štátov EÚ presunuli len necelých tristo utečencov. Podľa mnohých európskych politikov tento systém zjavne nefunguje. Juncker sa venoval aj téme Schengenu. Priestor voľného pohybu označil za jednu z najdôležitejších častí Únie. Bez slobody cestovania podľa neho nedáva zmysel ani spoločná európska mena a vnútorný trh EÚ. „Ak sa niekto rozhodne zlikvidovať Schengen, tak jednotný trh skončí tiež,“ povedal šéf Komisie.

    Utečenci si nemajú právo vyberať, kde chcú žiť

    Preto je podľa neho dôležitá aj ochrana vonkajších hraníc EÚ. V decembri Komisia predstavila návrh vzniku spoločnej pobrežnej a pohraničnej stráže, ktorý teraz krajiny dvadsaťosmičky prerokúvajú. Čo sa týka samotných migrantov, Juncker si myslí, že ľudia, ktorí sa dostanú do Európy, by mali mať možnosť svoj pobyt zlegalizovať a nájsť si prácu. „Utečenci, ktorí hľadajú v EÚ útočisko, nemôžu sami rozhodovať, kde by chceli žiť. Za rozdeľovanie utečencov nezodpovedajú utečenci. To je zodpovednosť členských krajín,“ zdôraznil Juncker.

    V hre je trvalý mechanizmus prerozdeľovania utečencov

    Komisia už čoskoro predloží návrh revízie existujúcich dublinských pravidiel, upravujúcich azylové konanie v Únii. Podľa predsedu exekutívy EÚ je zjavné, že súčasné pravidlá nefungujú tak, ako by mali. Je pravdepodobné, že Komisia vyrukuje s už skôr avizovaným trvalým mechanizmom prerozdeľovania utečencov v prípade kríz. „Opäť budeme čeliť neochote distribuovať ´klientov Dublinu´ po Európe,“ poznamenal Juncker. Oznámil tiež, že Komisia bude aj tento rok predkladať podľa neho potrebnú legislatívu, ktorá sa ale nemusí stretnúť „s okamžitou podporou“ členských krajín. V štádiu prípravy sú napríklad pravidlá legálnej migrácie do EÚ. „Aby ľudia mohli prichádzať dverami a nevlamovať sa do zadných okien,“ vysvetlil šéf Komisie.

    - Reklama -