Umelé oplodnenie? Nikdy. To by som radšej zvolila… Exmoderátorka a už politička Žembová sa rozhovorila pre PL.sk

0
Bývalá hovorkyňa KDH Nataša Žembová (Autor: SITA)

Dalo by sa povedať, že počas jedného roka ste zažili pomerne turbulentné obdobie. Reklamný spot Aliancie za rodinu, odchod z RTVS, ocenenie od Konferencie biskupov Slovenska, post hovorkyne KDH a teraz miesto na kandidátke. Napadlo by vám predtým niekedy, že na vás v živote takéto niečo čaká a ako sa môže váš život účinkovaním v spomínanom spote zmeniť?

Prvého januára 2015 som ani netušila, čo ma čaká. Bola som na materskej dovolenke s tretím dieťaťom, spokojná, bez väčších starostí. No 17. januára sa všetko zmenilo. Môj spokojný život sa zmenil na hon na čarodejnicu. S odstupom času verím, že všetko má svoj zmysel, nič nie je náhoda. Za ten turbulentný rok, ktorý som si na Silvestra sama pre seba nazvala „tvrdý rok“, som sa nesmierne veľa naučila, dozrela som v mnohých oblastiach života. Po nehode, čo bolo 5. marca – presne rok pred voľbami, som veľa pochopila, zmysel života, jeho krehkosť, vzácnosť chvíle, ktorú prežívam, hodnotu ľudí, s ktorými žijem, aj s ktorými sa stretávam. Veľa vecí už nie je prvoradých, veľa vecí neriešim, ale, naopak, mnoho záležitostí a okolností si vážim. Život je nádherný, vzácny a veľmi, veľmi krátky.

Prečo idete do politiky?

Za rok pôsobenia v KDH som sa nesmierne veľa naučila. A ešte sa chcem naučiť. Tým, že som mala možnosť denne žiť v blízkosti politikov, podpredsedov, poslancov a predsedu KDH Jána Figeľa, som sa veľa dozvedela o politike, formovala som svoje názory a dozrievala vo mne túžba pomáhať veľkému množstvu ľudí. Cestujem po regiónoch Slovenska a počúvam o problémoch ľudí, ich starostiach, príbehoch. Sama som zažila, aké to je byť na materskej s tretím dieťaťom s 200 eurami mesačne. Nie je to výhra. Preto viem, ako sa žije ľuďom s minimálnou mzdou, koľko stojí liter mlieka aj kilo pomarančov. Chcem pomôcť ľuďom žiť kvalitnejšie, chrániť hodnoty, ako sú život, rodina, manželstvo, pomáhať ženám tehotným aj tým na materskej dovolenke. Chcem, aby boli politika a pomoc ľuďom moja cesta.

Čo bude mať Slovensko alebo volič z toho, ak vy budete sedieť v parlamente?

Bude tam mať človeka, ktorý si stojí za svojimi hodnotami, je verný značke KDH a vie zabojovať o tých najslabších a najbiednejších. Vnímam problémy, starosti aj bolesti ľudí a chcem im pomôcť. Ak mi dajú svoj hlas, budem môcť pomôcť veľkému množstvu ľudí. Po štyroch rokoch nech mi urobia výpočet, či urobili dobre, že mi dôverovali. Verím, že ich dôveru nesklamem.

Ako ste sa dostali na kandidátku?

Navrhlo ma Predsedníctvo KDH jeden deň pred nominačnou Radou KDH v Trnave.

Ako vnímate, že sa vás KDH rozhodlo zaradiť na svoju kandidátnu listinu? Tušili ste to niekedy?

Už dlhšie som dostávala indície od kolegov, že by som mala ísť kandidovať. Ale sama som začala o tom premýšľať až tesne pred nominačnou radou. Po povzbudeniach od manžela a kolegov som sa napokon rozhodla ísť do toho.

Ak sa stanete poslankyňou, na akú oblasť sa zameriate?

Sociálna, rodinná oblasť. Všetko, čo sa týka života, rodiny, detí, manželstva, mladých ľudí, starých, chorých či postihnutých.

Prečo by mal volič dať krúžok vám a nie niekomu inému?

Ja už som celému Slovensku ukázala, za akými hodnotami stojím, kto som a ako žijem. Pre svoj názor na manželstvo a rodinu som prišla o prácu. A nebolo to jednoduché obdobie. Som žena, matka, ktorá vie, čo je to starostlivosť o rodinu, zabezpečenie živobytia, starostlivosť o slabých a chorých v nemocnici (som zdravotná sestra). Moja viera ma učí pomáhať a ctiť si život každého človeka na Slovensku. Mojím poslaním je pomáhať a slúžiť. A to chcem presadzovať aj v parlamente.

S kým z kandidátky máte najlepšie vzťahy?

To nie je o najlepších vzťahoch. Ide o to, koho poznám osobne dobre, a koho iba zo spoločných stretnutí. Medzi nami, kandidátmi, sú priateľstvá aj bližšie vzťahy najmä medzi odborníkmi z rovnakých oblastí. Možno preto mám najbližšie k ľuďom, ktorí sú aktívni v oblasti ochrany života, manželstva a rodiny – Tomáš Kováčik, Renátka Ocilková, Marek Michalčík, Janko Mihó. Ale veľmi pekné vzťahy mám aj s našimi podpredsedami, poslancami, europoslancami, tajomníkmi a predsedami okresov a krajov. Nemôžem tu menovať všetkých, lebo by to bolo nespravodlivé.

Váš kolega z kandidátky Jozef Mikloško sa nedávno zviditeľnil kontroverzným návrhom zákona, ktorý zakazoval interrupcie či umelé oplodnenie a jeho súčasťou bola aj časť o väzení. Čo si o tomto návrhu myslíte? Zdá sa vám to primerané? Keby ste boli v parlamente, podporili by ste tento návrh?

Tento návrh nebol z dielne KDH. Navrhli ho nezávislí poslanci Štefan Kuffa a Marián Kvasnička. Na to médiá zabúdajú. Mikloško ho iba podpísal, napriek našim výzvam, aby stiahol svoj podpis. Nie je fér, že médiá zviditeľnili iba tú časť návrhu zákona, ktorá je naozaj „pritiahnutá za vlasy“. KDH nechce zatvárať ženy do väzenia pre umelé oplodnenie. Nesúhlasíme s tým. No v návrhu bola aj časť o zákaze umelého ukončenia tehotenstva a s tým, ako strana, ktorá 25 rokov bojuje za život a jeho ochranu, sme súhlasili. Keby som sedela v poslaneckej lavici, išla by som v línii, ktorú KDH zvolilo.

Môžete vy osobne vyvrátiť, že by ste za žiadnych okolností nepodstúpili interrupciu a umelé oplodnenie? Keby nebola iná možnosť, zvažovali by ste, hypoteticky, umelé oplodnenie?

Interrupciu ani umelé oplodnenie nikdy. Aj keby mi išlo o život. A skôr ako umelé oplodnenie by som zvolila cestu adopcie. Je toľko krásnych a smutných detí v pestúnskej starostlivosti, ktoré chcú mať domov a lásku.

Myslíte si, že by sa mal celibát zrušiť? Nemá celibát za následok sexuálne škandály v cirkvi? Aký máte na to názor?

Nemal by sa rušiť. Celibát má obrovský význam. Ak kňaz alebo rehoľná sestra žijú v celibáte, môžu sa celým srdcom, dušou aj telom oddať nielen Kristovej láske, ale aj ľuďom. Nemajú na starosti a zodpovednosti životy svojich najbližších, ale môžu sa naplno venovať ľuďom, ktorí nemajú domov, sú chorí na tele alebo na duši. Ich život je odovzdaný Kristovým najmenším. Médiá poukazujú iba na škandály v cirkvi. Nech ukážu na tých kňazov a rehoľníkov, ktorí obetovali celý svoj život pre druhých, zomreli v misiách alebo zachránili mnoho životov.

Začínali ste ako zdravotná sestra, potom ste pracovali v médiách a teraz chcete okúsiť politiku. Všetko sú to úplne odlišné oblasti. Trúfate si na túto, možno ďalšiu novú životnú etapu?

Mám rada výzvy a nevzdávam sa bez boja. Okrem povolania zdravotnej sestry som si povolanie moderátorky a ani političky nevybrala. Boh riadi môj život. On mi dá výzvu, ale aj silu to zvládnuť. Keď som dostala pozvanie na moderovanie večerného spravodajstva, veľmi som sa bála, či to zvládnem psychicky aj fyzicky, či to neublíži môjmu manželstvu. A Boh mi silu dal. Stojím nohami na zemi, ale srdce mám v nebi. Tak verím, že keď ma Boh postavil do politického prostredia, tak mi dá silu, vytrvalosť, odvahu aj veľké srdce, aby som to zvládla.

Čo v rámci profesionálnej oblasti, v prípade, ak sa nedostanete do parlamentu, by ste ešte chceli skúsiť?

Viem si predstaviť veľa povolaní, v ktorých by som sa našla. Ale asi v prvom rade by som chcela pôsobiť v sociálnej oblasti, neziskových, humanitných a charitatívnych organizáciách. Najviac ma lákajú misie s profesorom Krčmérym (Vladimír Krčméry už roky pomáha s lekármi ľuďom v rozvojových krajinách – pozn. red.), ale vzhľadom na moje tri deti to nie je reálne.  

Vrátim sa k ešte k spotu Aliancie za rodinu. Toľká kritika a potom ocenenie od biskupov, no stálo vás to aj miesto v RTVS. Urobili by ste to znova?

Áno. Nehanbím sa za svoju vieru ani za hodnoty, ktoré uznávam a ctím si ich.

Nechýba vám práca v médiách?

Trochu áno, lebo to bola moja vydrená a krásna práca. Veľa z toho čerpám ešte aj dnes pri stretnutiach s novinármi, kolegami z médií. Nerobí mi problém moderovať akcie KDH ani komunikovať s médiami. A v tom vidím skôr výhodu.

Ste v kontakte s niekým z Aliancie za rodinu? Naposledy ste ich spomínali v súvislosti s tým, keď si ich reklamný spot, v ktorom ste účinkovali, „požičali“ Slovinci. Cítite napríklad aj v tomto prípade akési zadosťučinenie? Myslím to tak, že na Slovensku sa vám ušla kritika a o niekoľko mesiacov na to ste sa zviditeľnili v Slovinsku.

Som v kontakte s predsedom Aliancie za rodinu Tonkom Chromíkom, ktorý bol veľmi rád, keď si Slovinci vybrali náš spot za svoju predreferendovú kampaň. Bolo mi cťou, že som sa stala tvárou slovinského referenda. Osobne som navštívila Slovinsko s predsedom KDH Jánom Figeľom a expertom pre zahraničnú politiku Martinom Dilongom. Som rada, že moja snaha pomôcť v boji za hodnoty rodiny a manželstva má výsledky a zmysel.

Aký je váš majetok? Ste vlastníčkou nejakých firiem, nehnuteľností alebo akcií? Čo konkrétne a v akej hodnote vlastníte?

S manželom sme postavili dom na Záhorí. Je to môj domov. Žiadne firmy ani akcie nevlastním.

Čo považujete za svoj najväčší životný úspech?

Narodenie mojich troch detí. Sú mojím zrkadlom, mojím srdcom. Život bez mojej rodiny by bol prázdny a smutný. Je úžasný pocit vrátiť sa domov, kde k vám vystrie ruky malá trojročná dcéra a pohladí vás na znamenie, že je šťastná, že ste doma.

A, naopak, čo bolo vaším najväčším neúspechom? Respektíve, čo vás najviac mrzí?

Nemôžem povedať, že by som v živote zažila absolútny neúspech. To nie, ale mrzí ma niekoľko vecí. Sú však tak veľmi osobné, že to si riešim sama vo svojom vnútri s Bohom.

Ktorý politik Slovensku najviac škodí?

Podľa mojich skúseností, keďže som naozaj priamo v dianí politiky, je to premiér Robert Fico. Za jeho vlády sa na Slovensku rozšírila korupcia, zvýšila sa dlhodobá nezamestnanosť, za jeho vlády utekajú zo Slovenska tisíce ľudí za prácou a vzdelaním. Zdravotníctvo je na kolenách, školstvo v troskách.

Ktorý slovenský politik je najužitočnejší?

Takých politikov je tu viac. Tu nejestvuje priama jednotka. Ale menovať môžem z môjho pohľadu predsedu KDH Jána Figeľa, ktorý zachránil pre Slovensko minimálne dve miliardy eur na diaľniciach a presadil zmenu Ústavy SR pri ukotvení definície manželstva, predsedu Občanov Slovenska Alojza Hlinu, ktorý neustále poukazuje na krádeže a korupciu tejto vlády, Anku Záborskú, ktorá na pôde Europarlamentu bojuje za ochranu života a rodiny, Pavla Zajaca, ktorý chráni a bojuje za živnostníkov a ekonomické témy, Júliusa Brocku, ktorý je na strane sociálne slabých a rodiny atď. Naozaj by som mohla menovať mnohých.

- Reklama -