Za uplynulých 100 dní sa oslobodilo viac než 1000 kilometrov štvorcových územia, vyhlásil ruský generál na margo Sýrie

    0
    Ruská stíhačka Su-34 vypúšťa bombu v Sýrii (Autor: SITA)

    “Obyvateľstvo sa vracia do sýrskych miest, kde sa začína nastoľovať pokojný život,” dodal. Ruské bojové lietadlá podľa jeho slov podnikli v Sýrii vyše 5600 útočných letov a Moskva poskytuje tamojším civilistom humanitárnu pomoc. 

    Ruské bojové lietadlá podnikli vo štvrtok prvú spoločnú operáciu so sýrskym armádnym letectvom. Podľa ministerstva obrany dve sýrske stíhačky MiG-29 sprevádzali na tejto misii dve ruské bojové lietadlá Su-25 pri útoku na pozemné ciele. Sýrski piloti predtým opakovane navštívili ruskú základňu Humajmím, kde sa radili o detailoch operácie. 

    V texte dohody, ktorú v auguste podpísali Moskva a Damask a jej text zverejnili vo štvrtok, sa uvádza, že nasadenie ruského vojenského letectva v Sýrii je časovo neobmedzené a základňu Humajmím môže Moskva využívať bezplatne. 

    Ruské lietadlá využívajú leteckú základňu Humajmím v sýrskej provincii Lázikíja na bombardovanie islamských militantov od 30. septembra v rámci úsilia pomôcť sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi poraziť jeho protivníkov na bojovom poli. 

    - Reklama -