Keď má človek v srdci súcit, vyhráva súcit. Vyznal sa vojak, ktorý chcel prepašovať do Británie afganské dievčatko. A súd?

    0
    Brit Rob Lawrie s Bahar Ahmadi, štvorročným afgánskym dievčatkom, ktoré chcel prepašovať z Francúzska do Británie k jej rodine (Autor: SITA)

    Verdikt sa zdá iba symbolickým trestom a víťazstvom 49-ročného Lawrieho, ktorý sa ospravedlnil za “nerozumný” čin. Jeho prípad je typickým zápasom srdca so zákonom v období, keď Európa zažíva rekordný prílev migrantov, napísala dnes tlačová agentúra AP.

    “Francúzska justícia dnes vyslala signál. Keď má človek v srdci súcit, vyhráva súcit,” povedal po vyhlásení rozsudku Lawrie.
    V súdnej sieni sa ozvali nadšené výkriky množstva ľudí, ktorí migrantom pomáhajú i ďalších, ktorí prišli exvojaka podporiť.

    Lawrie sa vyhol trestu odňatia slobody a dostal podmienečnú pokutu 1000 eur. To vo Francúzsku znamená, že odsúdený nemusí peniaze zaplatiť, ale dostane zápis do registra trestov. Exvojakovi hrozilo maximálne uväznenie na päť rokov a pokuta 30 000 eur.

    Lawrie, niekdajší čistič kobercov a vojak z oblasti anglického mesta Leeds, pomáhal migrantom ako dobrovoľník, keď ho vlani 24. októbra chytila francúzska pohraničná polícia so štvorročnou Afgankou Bahár Ahmadíovou, schovanou s plyšovým medvedíkom v skrýši v jeho dodávke.
    Krátko pred súdnym procesom sa Lawrie objavil s dievčatkom v náručí na tlačovej konferencii v severnom Francúzsku a prosil o pochopenie.
    “To, na čo sa tu pozeráte, je mrhanie životom. Žije v utečeneckom tábore. Ľudia to nazývajú pašovanie… Ja som toto dievčatko zachraňoval,” povedal Lawrie novinárom a Bahár sa zatiaľ placho usmievala do kamier.

    Brit však zároveň priznal, že jeho rozhodnutie bolo chybou. “Mrzí ma to. Ľutujem to a už by som to neurobil,” dodal.
    Do zadnej časti Lawrieho vozidla vkĺzli aj dvaja eritrejskí migranti, ale exvojak povedal, že o nich vôbec nevedel a polícia mu uverila. Eritrejčania neboli súčasťou súdneho procesu.

    Ahmadíová žila so svojím otcom v tábore v severofrancúzskom prístavnom meste Calais na pobreží Lamanšského prielivu. Tábor je samé blato a v súčasnosti je domovom pre najmenej 4200 migrantov, ktorí sa snažia preniknúť cez Eurotunel do Británie. Je najväčším z niekoľkých táborov s migrantmi, ktoré vznikli v severnom Francúzsku.

    Prokurátor Jean-Pierre Valensi žiadal súd, aby Lawrieho uznal za vinného z ohrozovania života, ak už neuzná závažnejšie obvinenie z pašeráctva.
    Podľa policajnej správy Lawrie povedal policajtom, keď ho zastavili v prístave Calais, že dieťa bolo v jeho vozidle dve a pol hodiny. “Bol si vedomý nevhodných podmienok. Podľa môjho úsudku bolo dievčatko v malom úkryte v ohrození života,” povedal prokurátor. Nato sa v súdnej sieni ozvalo hlasné bučanie.
    V sieni sa nachádzala aj Bahár a jej otec Rezá Ahmadí.

    Lawrie na procese zdôraznil, že za prevoz malej Bahár cez Lamanšský prieliv nevzal žiadne peniaze.
    “Povedal som jej otcovi 'nie' mnohokrát,” uviedol exvojak v interview pre agentúru AP vo svojom dome v malom meste Guiseley, 335 kilometrov severne od Londýna. “Ale v jeden večer o pol jedenástej, keď mi spala na kolenách a mal som odísť na trajekt, som ju tam jednoducho už nedokázal nechať. Všetko rozumné myslenie sa mi z hlavy vytratilo,” opísal muž svoje rozpoloženie.

    Lawrie patrí k stovkám dobrovoľníkov, ktorí pomáhajú migrantom utekajúcim pred vojnou v Sýrii, násilím v Afganistane alebo chudobou v Afrike.
    Exvojak má štyri vlastné deti. Vyhlásil, že chuť pomáhať sa v ňom prebudila vlani v septembri, keď videl fotografiu mŕtveho trojročného Ajlana Kurdího vyplaveného na tureckej pláži. Lawrie zbieral peniaze pre migrantov a cestoval do Calais, kde pomáhal stavať tábor. Do tejto činnosti sa tak pohrúžil, že ho časom opustila manželka.

    - Reklama -