Bratia Česi mali radi Nemcov a Američanov, ale teraz už je to inak. Tu sú presné čísla

    0
    Praha a otužilci pod Karlovým mostom (Autor: SITA)

    Česi majú stále najlepší vzťah ku Slovákom (86 percent im udelilo známku jeden alebo dva). Pozitívny vzťah majú aj k Rakúsku (72 percent), Holandsku (71 percent), Švédsku, Francúzsku a Veľkej Británie (všetci 70 percent).

    Oproti predchádzajúcemu výskumu v roku 2013 sa však vzťah českých občanov k väčšine západoeurópskych krajín zhoršil, najzreteľnejšie v prípade Nemecka. Úplne najhoršie hodnotenými krajinami sú ale stále Ukrajina (24 percent), Čína (25 percent), Rusko (30 percent), Srbsko (31 percent) a novozaradené Turecko (15 percent).

    Ochladenie vzťahu k Nemecku je zrejme spôsobené politikou Berlína k migrantom

    Spomínaný prieskum vykonali v decembri 2015. V porovnaní s prieskumom z roku 2013 došlo k významnému zníženiu podielu priaznivých známok predovšetkým v prípade vzťahu k Nemecku. Podľa autorov prieskumu je pravdepodobné, že táto zmena odráža postoj českých občanov k nemeckej politike voči migrantom a skepsu českej verejnosti k tomu, či sa Nemecku podarí utečeneckú krízu zvládnuť.

    Situácia v Európe sa však zrejme premieta aj do vzťahu k ďalším západoeurópskym krajinám. Pokles pozitívnych hodnotení oproti predchádzajúcemu prieskumu zistili predovšetkým pri Belgicku, Dánsku a Švédsku, menej výrazne rovnako v prípade Holandska, Francúzska a Veľkej Británie.

    Zhoršil sa aj vzťah českej verejnosti k Spojeným štátom. Naopak zlepšenie vzťahu je vidieť v prípade hodnotenia Maďarska, Poľska a Slovenska. Mierne lepšie je aj hodnotenie Číny, ktorá však stále zostáva medzi najhoršie hodnotenými krajinami.

    Spomenutý výskum STEM vykonali na reprezentatívnej vzorke obyvateľov Českej republiky starších ako 18 rokov v dňoch 3. až 11. decembra 2015. Na otázky odpovedalo 1014 respondentov.

    - Reklama -