Tvrdé slová prezidenta: V politickom slovníku je synonymom slova strach – moslim

    0
    Predseda Islamskej nadácie na Slovensku Mohamad S. Hasna (vľavo) a prezident Andrej Kiska (vpravo) (Autor: SITA)

    Podľa hlavy štátu to povzbudzuje strach, otvorené nepriateľstvo alebo nenávisť. „Toto do dnešnej Európy nepatrí, nedá sa to ospravedlniť a prebúdza to démonov minulosti,“ dodal s tým, že takéto zložité obdobie žijeme, pričom zjednodušenia, apel na strach a predsudky sú súčasťou každého obdobia a politiky.

    Ako Kiska ďalej povedal, rok nie je krátky čas ani v živote človeka, ani v živote spoločenstva. Aj dnes vníma obrovskú dôležitosť cirkvi a v tomto období obzvlášť. „Najmä, keď nám chýbajú vzory a autority. Keď je každá autorita niečím spochybňovaná. Keď sa rozmáhajú pochybnosti, či vôbec existuje pravda, komu a čomu sa dá veriť,“ povedal. Ako dodal, mier a pokoj medzi ľuďmi tak nie sú samozrejmosťou. Židom v mnohých krajinách Európy rok 2015 radikálne zmenil život, nikto si nevedel predstaviť, čo prinesie, priblížil predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí na Slovensku Igor Rintel.

    Teror nás podľa neho zvádza, aby sme migrantov vnímali ako hrozbu, ďalší zdroj teroru či začiatok zániku západnej civilizácie. „Odsudzujeme prenasledovanie akejkoľvek skupiny ľudí a voláme po úcte a rešpekte voči každému človeku a náboženstvu,“ uviedol Rintel. Ako pokračoval, „prajem nám, aby sme v tomto roku našli v sebe silu čeliť strachu a predsudkom, no najmä, aby sme podali pomocnú ruku tým, ktorí klopú na naše dvere bez pomocných úmyslov a naučili sa rozoznávať tých, ktorí na tieto dvere klopú, aby nám spôsobili bolesť“. Práve rozoznanie týchto dvoch skupín bude podľa jeho slov asi najväčšou výzvou pre rok 2016 aj pre ďalšie roky.

    - Reklama -