Mladík, ktorý v Marseille zaútočil mačetou na svojho židovského učiteľa, ľutuje, že sa mu ho nepodarilo zabiť

    0
    Synagóga v Marseille (Autor: SITA)

    Učiteľ Benjamin Amsallem, ktorý útok jedného zo svojich žiakov prežil, je ďalšou z obetí útokov proti Židom vo Francúzsku. Útokov motivovaných náboženskou nenávisťou je v krajine v uplynulých mesiacoch stále viac. Tínedžer, ktorý sa nechal zlákať myšlienkami radikálnych islamistov z IS a chcel brutálne zavraždiť svojho 35-ročného učiteľa, teraz čelí obvineniam z terorizmu.

    Radikálni tínedžeri

    Mladý útočník z Marseille pred súdom vypovedal, že sa začal zaujímať o radikálny islam v marci 2014, keď videl dokumenty o tom, ako moslimovia popravujú ľudí zo Západu. „Jedna vec viedla k ďalšej a on neskôr narazil na weby džihádistov, na ktorých našiel argumenty o tom, že vlastne Západ popravuje moslimov a súhlasil s tým,“ uviedol policajný zdroj pre denník The Times of Israel.

    „Ja nezastupujem Daeš (IS), to oni zastupujú mňa,“ povedal mladík kurdského pôvodu vyšetrovateľom krátko po neúspešnom útoku na svojho pedagóga. 15-ročný Kurd, ktorý sa do francúzskeho Marseille dostal z Turecka, bol pritom dobrý študent, ktorý mal údajne normálne rodinné zázemie a k myšlienkam radikálneho islamu sa dostal na internete.

    Strach židovskej komunity

    Spolu s pribúdajúcimi útokmi motivovanými náboženskou nenávisťou rastie aj strach najmä v radoch početnej židovskej komunity vo Francúzsku. Dokonca sa rozpútala v spoločnosti debata o tom, či by židovskí muži a chlapci mali vôbec na verejnosti nosiť jarmulky, teda typické pokrývky hlavy, ktoré nosia veriaci Židia. „Nanešťastie sme sa stali terčom. Len čo nás identifikujú ako Židov, tak nás môžu napadnúť a riskujeme smrť,“ uviedol Zvi Ammar, predseda židovskej komunity v Marseille.

    - Reklama -