V hre je osem policajných vrtuľníkov aj firma, od ktorej už helikoptéry máme. Je víťaz už teraz jasný?

    0
    Minister vnútra Robert Kaliňák (Autor: sita)

    Podľa zverejnených dokumentov sa hrá o 80 miliónov eur za nákup, ale aj o istotu ďalších príjmov za dlhodobú údržbu. Ako však tvrdí Denník N, na víťaza možno staviť už teraz.

    Pôjdu s cenou nižšie?

    Americká spoločnosť Bell dodala ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi dve moderné helikoptéry výmenou za dva nepoužívané ruské stroje. Šéf rezortu si vtedy takýto barter pochvaľoval. Spoločnosť sa netají tým, že s víťazstvom v tendri tentoraz počíta. „Slovenská polícia je s našimi vrtuľníkmi spokojná. Piloti lietajú veľký počet hodín a môžu robiť rôzne druhy misií,“ vyhlásil pred mesiacmi John Garrison, vtedajší šéf Bell Helicopter.

    Minister si však stojí za svojím a tvrdí, že vyhrá ten, kto ponúkne najnižšiu cenu. Ale o americkom Belli aj tak hovorí ako o najlacnejšom stroji. Ak by však jeho konkurenti išli ešte s cenou nižšie, vraj by sa tomu všetci iba potešili. Denník N zistil, že na tender sa pripravovali ešte výrobcovia z Európy, talianska firma AgustaWestland a európske konzorcium Airbus.

    Keď už Slovensko vlastní dve helikoptéry od Bellu, bolo by nelogické, aby ďalšie stroje pochádzali od iných firiem. Predražilo by to totiž prevádzku, myslí si vojenský publicista Vladimír Bednár. „Náklady na prevádzku počas celej životnosti vrtuľníkov dosahujú až dvojnásobok ich obstarávacej ceny,“ tvrdí. Podľa neho sme malí na dva rôzne typy vrtuľníkov. Slovensko počíta zatiaľ iba so šiestimi strojmi. Dvomi, ktoré už má od Bellu, a štyrmi, ktoré vzídu z prvej fázy tendra. Tú budú ešte kryť eurofondy. Na ďalšie štyri stroje by ministerstvo získalo opciu.

    - Reklama -