Úspešnosť integrácie moslimov v Nemecku? Toto sú skutočne zaujímavé čísla… Aj keď…

    0
    Utečenci v Nemecku (Autor: SITA)

    Reprezentatívnu štúdiu uskutočnilo v roku 2009 výskumné centrum Spolkového úradu pre migráciu a utečencov. Pýtali sa 6004 osôb zo 49 krajín pôvodu. Jej autorkami sú Sonja Haugová z Ostbayerische Technische Hochschule v Regensburgu, Stephanie Müssigová z univerzity v Erlangene a Anja Stichsová zo Spolkového úradu pre migráciu a utečencov.

    Nikdy predtým ani potom už v Nemecku štúdiu podobného rozsahu nevypracovali.

    V prieskume z roku 2009 respondentov roztriedili podľa oblastí pôvodu. Pritom 63 % moslimov v Nemecku má turecký pôvod, 14 % je z juhovýchodnej Európy a v prípade 5 až 9 % ide o osoby z južnej a juhovýchodnej Ázie, severnej Afriky a Blízkeho východu. Z Iránu a zvyšku Afriky pochádzajú 4 % moslimov. Percento nemeckých moslimov je zo strednej Ázie a bývalého Sovietskeho zväzu. Nemeckých konvertitov neskúmali.

    Zaujímavý je fakt, že 37 % Iráncov v Nemecku sú ateisti, u osôb z južnej a juhovýchodnej Ázie, Blízkeho východu a severnej Afriky ide o niečo vyše 12 %, u ľudí tureckého pôvodu ide o viac ako 7 %. Vysoká miera sekularizácie Iráncov je zrejme daná tým, že do Nemecka utiekli po iránskej revolúcii ľudia spätí so Šáhovým režimom, ktorí sa ohradzujú proti štátom podporovanému náboženstvu.

    Najviac religiózni sú moslimovia z Afriky

    U respondentov tureckého pôvodu je 41 % veľmi silno veriacich, u osôb z Blízkeho východu je to 23 %. U Iráncov ide iba o 10 %. Naopak, v Boha vôbec neverí 30 % Iráncov, ktorí sa však zároveň považujú za moslimov a ktorých teda treba pripočítať k tým, ktorí sa deklarovali ako ateisti.

    Pri početnosti modlitieb sú najviac religiózni moslimovia z Afriky – viac ako 50 % z nich sa modlí denne, v prípade osôb z južnej a juhovýchodnej Ázie a Blízkeho východu je to vyše 40 %, zatiaľ čo u Turkov ide približne o tretinu. S výnimkou subsaharskej Afriky je u ľudí zo všetkých oblastí pomerne výrazne zastúpená skupina tých, ktorí sa nemodlia nikdy, u Turkov je to 15 %, u ľudí z Blízkeho východu tretina, u ľudí zo severnej Afriky takmer štvrtina, u osôb z juhovýchodnej Európy 40 % a u Iráncov viac ako polovica.

    U Turkov zodpovedá táto kategória 17 % respondentov, ktorí sa nikdy nezúčastňujú na veľkých náboženských oslavách, u ľudí z ostatných oblastí je to niečo medzi pätinou a tretinou.

    Pätnásť percent Turkov tiež nedodržiava náboženské predpisy pri jedle a pití, podobný podiel je u ľudí zo severnej Afriky, južnej a juhovýchodnej Ázie, u ostatných skupín je to ešte viac. Tieto predpisy nedodržiavajú tri štvrtiny iránskych moslimov v Nemecku.

    Ramadán nedodržiava viac ako pätina moslimov z Turecka a Blízkeho východu

    Náboženský pôst – teda ramadán – nedodržiava viac ako pätina Turkov a osôb z Blízkeho východu a viac ako tretina osôb z juhovýchodnej Európy. Naopak, takmer 90 % nemeckých Iráncov ho dodržiava čiastočne alebo úplne.

    Viac ako tri štvrtiny Turkov chodia do mešít aspoň raz mesačne, viac ako pätina nikdy, čo je podobné u osôb z južnej a juhovýchodnej Ázie. Takmer polovica moslimov z Blízkeho východu a juhovýchodnej Európy nechodí do mešít nikdy. U ľudí zo severnej Afriky ide takmer o tretinu, 70 % iránskych moslimov nechodí do mešít nikdy.

    Šatky nosia hlavne moslimky zo severnej Afriky

    Úplne zanedbateľné je vraj odmietanie telocviku a výučby plávania, pri ktorých sú chlapci a dievčatá spolu, a sexuálnej výchovy z náboženských dôvodov – pohybuje sa to medzi 0,1 až 1,9 % nemeckých moslimov.

    Šatku nosia najmä ženy zo severnej Afriky, viac ako tretina, potom necelá tretina Turkýň a žien z Blízkeho východu, južnej a juhovýchodnej Ázie, len 2 % Iránok a 4,5 % moslimiek z juhovýchodnej Európy.

    Nemeckí moslimovia by skôr akceptovali svadbu svojho syna s nemoslimkou ako svadbu svojej dcéry s nemoslimom

    Nezamestnanosť osciluje od 4 % u Turkov po 16 % u osôb zo strednej Ázie či bývalého Sovietskeho zväzu. V danom roku, teda v roku 2009, predstavovala nezamestnanosť na celonemeckej úrovni 8,1 %.

    Väčšina nemeckých moslimov by akceptovala vzťah či vzťah svojho dieťaťa s nemoslimom, 80 % by akceptovalo svadbu svojho syna s nemoslimkou a 63 % svadbu svojej dcéry s nemoslimom.

    Pritom 81 % nemeckých moslimov má partnera s moslimskou vierou. Takmer dve tretiny slobodných si však dokážu predstaviť, že by si vzali partnera inej viery. U tých, ktorí už žijú v partnerstve, ide o 58 %.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -