Akčný plán vlády Žitňanskej nesedí. Je v rozpore s tým, čo v posledných mesiacoch hovorí Fico, myslí si

    0
    Lucia Žitňanská, podpredsedníčka strany Most-Híd (Autor: SITA)

    Na dnešnom rokovaní vláda schvaľuje Akčný plán predchádzania a eliminácie rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatných foriem intolerancie. Cieľom navrhovaného akčného plánu je „predchádzať vzniku predsudkov, stereotypov a nenávistných prejavov podmienených národnostnou, rasovou, etnickou, náboženskou a inou obdobnou neznášanlivosťou“. Podľa Lucie Žitňanskej sú tieto vety v priamom rozpore s tým, čo hovorí v posledných mesiacoch premiér Robert Fico.

    „Vyjadrenia o monitorovaní každého člena moslimskej komunity či zabránení vzniku ucelenej moslimskej komunity sú práve cestou k vytváraniu predsudkov a strachu, ktoré podnecujú náboženskú neznášanlivosť,“ povedala podpredsedníčka Mostu-Híd Lucia Žitňanská. Považuje za cynické, že tento materiál predkladá na vládu práve minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý spolu s premiérom najviac zneužívajú túto tému na predvolebnú kampaň Smeru-SD.

    Za rovnako cynickú považuje aj ďalšiu vetu z Akčného plánu, že „mimovládne organizácie predstavujú nenahraditeľnú súčasť pri riešení problematiky rasizmu, xenofóbie a intolerancie a sú rešpektované ako nositeľ nových tém a presadzovania otázok vo verejnom záujme.”

    „Pritom to je práve premiér, ktorý ľudí z tretieho sektora nenazýva inak ako ľudskoprávni svätuškári,“ uviedla ďalší rozpor medzi slovami a skutkami súčasnej vlády Lucia Žitňanská. Podľa nej je prijímanie takéhoto plánu úplne zbytočné, keďže ochote vlády napĺňať tento akčný plán nemôže nikto, ani premiér sám, uveriť. „Preto najlepším akčným plánom proti neznášanlivosti by bolo, keby premiér a vláda zostali ticho,“ dodala na záver Lucia Žitňanská.

    - Reklama -