Hrával videohry, teraz vraždí. Šokujúca spoveď sestry „nového Džihádistu Johna“. Nechápe, čo sa to stalo s jej starším bratom

    0
    Video Islamského štátu. (Autor: repro foto youtube)

    V poslednom videu Islamského štátu, ktorý sa opäť vyznačoval  brutalitou, sa predstavil jeho nový zástupca a kat v jednej osobe. Až nápadne sa podobal svojím vystupovaním a anglickým akcentom na Džihádistu Johna, ktorý ale zomrel v novembri. Aj pre tieto podobnosti ho začal svet volať „nový Džihádista John“.

    Prednedávnom vyšla najavo „katova“ identita, o ktorej informovali tajné služby. Malo by ísť o 32-ročného Abu Rumaysaha (nazval sa tak zrejme sám), ktorý z hinduizmu konvertoval na islam. Londýnčan bol obvinený z paktovania so zakázanými teroristickými skupinami. V septembri ale obišiel kauciu a spolu so ženou a dieťaťom odišli do Sýrie, kde sa rozhodol posilniť rady Islamského štátu.

    Nový džihadista John“ má veľa spoločného s originálom. Pred svojím útekom do Sýrie v relácii 60 minút opísal svoj nový pohľad na svet. Zdroj: youtube/ CBS

    Mal rád basketbal, videohry a filmy

    Reportérka portálu CNN Clarissa Ward sa stretla s mladou 29-ročnou ženou, ktorá bola po celý čas rozhovoru v napätí a snažila sa ustrážiť všetko, čo povie. Každá veta či slovo mali byť bez chyby. Snažila sa ukázať ľuďom pravú tvár svojho brata Siddhartha, ktorého ona sama familiárne volávala len Sid, svet ho pozná v súčasnosti pod menom Abu Rumaysah alebo „nový Džihádista John“.

    Konika Dhar opisuje brata ako typického súrodenca. „Myslím si, že to bol úplne typický brat. Rád hral basketbal, ktorý mu aj celkom dobre išiel, a videohry. Tiež rád pozeral filmy a zbieral komiksy, proste bol typickým dobrým starším bratom,“ opisuje súrodenca. 

    Reportérka podotýka, že Konika sa naozaj snažila, aby nepovedala o bratovi niečo, čo by mu mohlo pohoršiť, nechcela ho pred svetom opísať v zlom svetle. Novinárke prezradila, že ho vidí úplne z inej perspektívy ako svet, pozná ho od malička, pre ňu to bol vždy jej starší brat. Toto tvrdenie chcela podčiarknuť aj fotografiou, ktorú novinárke ukázala. Usmieval sa z nej na ňu rozžiarený tínedžer krájajúci narodeninovú tortu. „Bol veľmi priateľský a s politikou si nerobil žiadne starosti…“ dodala Konika.

    Keď je Alah viac ako rodina

    Konika prezradila, že najväčšia zmena u jej brata nastala po prestupe na islam. Prestal jesť jedlo, ktoré mu pripravovala jeho matka, pretože bolo údajne v rozpore s moslimskými zákonmi. Neskôr sa začal stýkať s právnikom Anjemom Choudarym, ktorý je známy ako islamský duchovný, ktorý v súčasnosti čelí obvineniam z online podporovania Islamského štátu.

    Reportérka uvádza, že Abuho Rumaysaho spovedala v relácii CBS „60 minút“, krátko predtým, ako utiekol do Sýrie. Ten jej zoči-voči povedal, že už dlhší čas cítil, že nie je schopný milovať svoju rodinu, ani svoju matku. Tiež jej povedal, že matku akceptuje, stará sa o ňu a musí vedieť, či je v poriadku a v bezpečí. „Ale nie je mi dovolené milovať nemoslimov. Toto je niečo, čo je záležitosť viery,“ povedal.

    Zmena osobnosti

    Konika taktiež reagovala na spomínaný rozhovor v relácii CBS. Z bratových názorov zostala v šoku. „Jedna z vecí, ktorú som si všimla, bola, že svoju osobnosť zmenil kompletne. A práve z tohto som smutná, pretože bol naozaj kreatívnou a zaujímavou osobou. Neviem, kde sa jeho osobnosť stratila ani kde sme urobili chybu, ale viem, že je nadobro stratená. Cítim sa za to vinná. Nemohla som niečo urobiť? To sme boli takí hrozní, že nás musel opustiť?“ neskrývala svoj smútok sestra.

    Konika taktiež prezradila, že sa zúfalo snažila uveriť tomu, že muž na videu nie je jej brat. Nevedela si spojiť tohto muža s chlapcom, s ktorým vyrastala a milovala ho.

    - Reklama -