Každý, kto tvrdí, že americká ekonomika je v úpadku, šíri klamstvo, vyhlásil prezident

    0
    ilustačný záber (Autor: SITA)

    “Každý, kto tvrdí, že americká ekonomika je v úpadku, šíri klamstvo,” povedal Obama a na mysli mal republikánskych prezidentských kandidátov, ktorí sa ho snažia v Bielom dome po dvoch funkčných obdobiach vystriedať. V USA sú prezidentské voľby naplánované na november. 

    Obama v poslednom prejave zdôraznil, že zákonodarcovia musia riešiť veľké problémy bez ohľadu na to, kto sa stane budúcim prezidentom. Ide napríklad o to, ako poskytnúť ekonomickú príležitosť každému Američanovi, ako zaistiť, aby technológie pracovali v prospech ľudí a aby boli Spojené štáty bezpečné, alebo ako zlepšiť politickú klímu. 

    Prezident Obama vyzval vo svojom poslednom prejave o stave Únie, aby sa napravil nefungujúci prisťahovalecký systém, aby boli deti ochraňované pred násilím páchaným strelnými zbraňami a aby sa zvýšila minimálna mzda. Tieto výzvy ukázali, aký polarizovaný je Washington. Demokrati totiž jeho slovám nadšene aplaudovali a jasali, ale republikáni zostali pokojne sedieť v kreslách, niektorí ani nezatlieskali. 

    Keď však Obama chválil ozbrojené sily, všetci vstali a nadšene skandovali. Prvá dáma Michelle Obamová bola v Kongrese takisto prítomná. Jej oblečenie slnečnej žltej farby a bez rukávov odrážalo rovnaký optimizmus, s akým sa celkovo Obama prihováral Kongresu a verejnosti. Vedľa Obamovej však bolo prázdne sedadlo – symbolizovalo všetky obete, zabité v USA strelnými zbraňami. 

    Americký prezident Barack Obama vo svojom poslednom prejave o stave Únie apeloval na kongresmanov, že je čas uznať, že studená vojna sa skončila, a zrušiť obchodné embargo uvalené na Kubu. Obama vyhlásil, že 50 rokov izolovania Kuby nepomohlo presadiť v krajine demokraciu. 

    Podľa Obamu zrušenie embarga pomôže posilniť vedúce postavenie a dôveryhodnosť Spojených štátov na západnej pologuli. Obama a kubánsky prezident Raúl Castro v decembri 2014 oznámili, že začnú pracovať na normalizácii vzťahov. Tento krok viedol k znovuotvoreniu veľvyslanectiev v hlavných mestách oboch krajín, pripomenula tlačová agentúra AP. Obama pochválil svoju administratívu za obnovenie vzťahov, ale zdôraznil, že treba urobiť ešte viac. 

    Prezident USA Barack Obama uzavrel svoj posledný prejav o stave Únie energickým vyhlásením, že verí v budúcnosť Spojených štátov. “Verím v zmenu, pretože verím vo vás,” vyhlásil Obama a vyslúžil si ovácie postojačky. “Preto tu stojím s toľkou dôverou, ako ešte nikdy, lebo naša Únia je zdatná.” Obama si počas prejavu vyslúžil standing ovation približne desaťkrát, ale iba málo ich bolo v oboch politických táboroch. 

    - Reklama -