Hrozí obrovské množstvo prepadnutých hlasov. V suchu sú iba tri strany

    0
    Rokovacia sála Národnej rady - ilustračné foto (Autor: SITA)

    Fila pripomína, že sa ešte nikdy nestalo, aby sa do parlamentu dostala strana, ktorá mala podľa posledného prieskumu pod päť percent. Naopak vo všetkých posledných troch voľbách za bránami NR SR zostali strany, ktoré tam podľa prieskumov mohli byť. V roku 2012 to bolo hnutie 99 %, v roku 2010 SMK a HZDS a v roku 2006 Slobodné fórum a KSS. „Ak by toto platilo naďalej, tak nad podporou SMK či SDKÚ nemá dnes vôbec zmysel rozmýšľať, nad hranicu sa ich pretlačiť nepodarí,“ myslí si Fila.

    Ak sa pozrieme na strany, ktoré sa dostali alebo sa mohli podľa prieskumu dostať do parlamentu, tak za posledných desať rokov sa len v štyroch prípadoch stalo, že rozdiel medzi prognózou a realitou bol viac ako 3 percentuálne body. V roku 2012 si Smer polepšil a 99 % sa prepadlo, v roku 2006 SDKÚ získalo dvojnásobok prognózovaných 9 percent hlasov a SNS vtedy išla hore o 3,6 percenta. Problematická je preto pomoc viacerým stranám na hrane zvoliteľnosti.

    Most, OĽaNO, SNS aj SaS totižto majú spodnú hranicu intervalu spoľahlivosti pod 5 percent. Istotu toho, že váš hlas neprepadne, ponúkajú iba Smer, Sieť a KDH.„Snaha zachrániť prepadajúce sa hlasy môže ľahko spôsobiť, že ich prepadne ešte viac,“ dodáva Fila. 

    - Reklama -