Najväčších svetových výrobcov potravín detskí otroci zrejme netrápia. Čelia za to žalobám

    0

    Potravinárskej korporácii nepomohol ani Najvyšší súd USA, ktorý zamietol odvolanie Nestlé aj dvoch ďalších veľkých spoločností. Všetky čelia obvineniam z toho, že kupovali kakao od výrobcov, ktorí na ťažkú prácu na plantážach Pobrežia Slonoviny zneužívali neplnoleté deti. Práve detská práca je v Afrike a niektorých krajinách Latinskej Ameriky problém, ktorý sa desaťročia nedarí vyriešiť. Vyššie spomínaný prípad sa ťahá už od decembra 2014, ale až teraz, po zamietnutí odvolania, sa veci dali znova do pohybu.

    Nepriama zodpovednosť

    Podľa obvinení napomáhali potravinárske spoločnosti porušovaniu ľudských práv tým, že kupovali kakao od pestovateľov z Pobrežia Slonoviny, ktorí na obrábanie kakaových plantáží používajú detských otrokov. Žalujúca strana tvrdí, že nadnárodné potravinárske spoločnosti dobre vedeli o porušovaní ľudských práv aj o tom, že na plantážach nútene pracujú malé deti a napriek tomu proti systému nič neurobili, pretože boli jeho súčasťou, čo im prinášalo nemalé zisky.

    Súčasťou obvinení je aj tvrdenie, že potravinárske korporácie prehliadali detskú prácu zámerne a navyše podporovali technicky aj finančne miestnych pestovateľov kakaa, len aby sa mohli neskôr dostať k čo najlacnejším produktom. Podľa riaditeľky Fóra pre medzinárodné pracovné právo (International Labour Rights Forum) Abby McGillovej, ktorá podala žalobu na potravinárske spoločnosti, je pokračovanie súdu veľký úspech. „Dlho sme bojovali, aby sme preniesli zodpovednosť na reťazce dodávateľov a dosiahli odškodnenie (pre detských otrokov),“ uviedla pre denník Independent McGillová.

    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -