Islamský štát sa prihlásil k útoku na obchodný komplex v Bagdade

    0
    Samovražedné útoky v Iraku (ilustračná fotohrafia) (Autor: SITA)

    Konzervatívna sunitská militantná organizácia IS má stále pod kontrolou rozsiahle územia na severe a západe Iraku. V súvislosti s dnešným útokom v Bagdade vyhlásila, že štyria jej bojovníci zaútočili na zhromaždenie “odpadlíkov”, ako označuje šiítskych moslimov.
    Sedem ľudí, z toho dvaja policajti, zomrelo podľa policajných a zdravotníckych zdrojov pri výbuchu bomby v aute vo vstupe do obchodného centra Džawhara v prevažne šiítskej časti Bagdadu. Päť ľudí neskôr útočníci zastrelili a ďalších šesť ľudí zahynulo, keď sa tí istí samovražední útočníci oblečení vo vestách s výbušninami vnútri odpálili.

    Kontrolu nad obchodným centrom Džawhara získala približne po hodine opäť polícia a hovorca ministerstva vnútra v štátnej televízii poprel, že by boli útočníci zadržiavali rukojemníkov. “Bezpečnostné sily sú na mieste a podarilo sa im dostať ku zraneným. Situácia je pod kontrolou,” dodal brigádny generál Saad Maan.
    Islamský štát vo vyhlásení na internete uviedol, že útok uskutočnili štyria jeho bojovníci a varoval, že “bude ešte horšie”. Podľa irackých predstaviteľov útok uskutočnili siedmi muži. Rozporuplné údaje nebolo možné bezprostredne vyjasniť, napísala agentúra AP.

    - Reklama -