Sklamanie. Turci miliardy akceptovali, utečencov výrazne neubúda. Je to príliš pomalé, kritizuje EÚ

    0
    Utečenci snažiaci sa dostať z Turecka do Grécka (Autor: SITA)

    Opäť kritika tureckej vlády. Pri sľúbenom znižovaní počtu imigrantov, ktorí prúdia do Európy, krajina zlyháva. Počet imigrantov prekračujúcich Egejské more z Turecka do Grécka je stále privysoký. A  to aj napriek novembrovej dohode s Ankarou, ktorej cieľom bolo obmedziť tok imigrantov.

    Kedy zatočia s pašerákmi?

    „Čísla sú v Grécku stále vysoké, a to dvetisíc až tritisíc imigrantov denne. V tejto fáze nemôžeme byť spokojní,“ uviedol viceprezident Európskej komisie Frans Timmerman po rokovaní s tureckým ministrom pre európske záležitosti Volkanom Bozkirom v Ankare. Citoval ho s odvolaním sa na agentúru AFP londýnsky server breitbart.com.

    Ako sa dohodlo v novembri, Turci mali dostať od Únie tri miliardy dolárov na pomoc pre viac ako dva milióny sýrskych utečencov. Ale s tým, že znížia ich tok, budú lepšie kontrolovať hranice a zatočia aj s pašerákmi ľudí.

    Žiadne známky výrazného znižovania počtu utečencov zo Sýrie, Afganistanu či iných problematických krajín, ktorí putujú do Európy na vratkých člnoch, však nebadať. Timmermas je za  to, aby sa celý pracovný proces urýchlil.

    - Reklama -