Nové vydanie Hitlerovho diela Mein Kampf zmizlo z nemeckých predajní. Cenzúra?

    0
    Nové vydanie knihy Adolfa Hitlera Mein Kampf doplnené o akademický výklad (Autor: SITA)

    Kniha Mein Kampf vyšla 9. januára, ale výtlačky najnovšieho nemeckého vydania sú už teraz prakticky vypredané. Záujem o knihu s odborným výkladom takmer štvornásobne prevyšoval počet jej výtlačkov. V predpredaji si Hitlerovo dielo objednalo viac ako 15 000 ľudí, aj keď z tlačiarní vyšlo len 4 000 kusov tejto kontroverznej knihy.

    Raketový rast cien

    Z najnovšieho vydania Mein Kampf sa okamžite stal nedostatkový tovar a na nemeckej mutácii portálu Amazon.de sa dokonca objavila jedna z knižiek za astronomických 9 999,99 eur. Zberateľov však pravdepodobne ani takáto suma za najnovšie vydanie knihy nacistického diktátora neodradí od jej kúpy.

    Napriek obsahu knihy, v ktorej Adolf Hitler prezentuje svoje myšlienky, sa nemecká židovská obec proti jej vydaniu nepostavila. Dôvodom je, že knihu sprevádza rozsiahly odborný text, ktorý Mein Kampf podrobne analyzuje. Podľa Iana Kershawa, ktorý sa zaoberá Hitlerovým životom, bolo načase, že vyšla verzia knihy s akademickým výkladom.

    Zbytočné zákazy

    Vydávať Hitlerovo Mein Kamf bolo v Nemecku ešte donedávna zakázané, ale v súčasnosti to podľa Kershawa nemá zmysel. „Cenzúra je v slobodnej spoločnosti z dlhodobého hľadiska takmer vždy bezpredmetná. (Cenzúra) Len prispieva k vytváraniu negatívneho mýtu a robí zakázané texty mysterióznejšími, čím (v ľuďoch) nevyhnutne vzbudzuje záujem o niečo neznáme,“ dodáva Kershaw pre britský portál Daily Mail.

    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -