V Ázii vznikla samozvaná provincia takzvaného Islamského štátu. Satelit militantov môže predstavovať hrozbu

    0
    Islamský štát vyhodil do vzduchu aj dvetisícročný rímsky chrám v Palmýre (Autor: SITA)

    O tom, že sa počet prívržencov takzvaného Islamského štátu rozrastá, svedčí video, ktoré filipínski militanti zverejnili na internete. Štyri teroristické skupiny, ktoré pochádzajú z juhovýchodnej Ázie, na zázname sľubujú vernosť Daešu. Podľa austrálskych médií boli niektoré ázijské teroristické bunky spočiatku proti IS, zdá sa však, že zmenili názor v snahe dosiahnuť vytvorenie akejsi samozvanej provincie Islamského štátu na Filipínach.

    Video, v ktorom filipínski militanti sľubujú vernosť IS, kolovalo na internete údajne od 4. januára, ale podľa portálu Rappler.com ho už zodpovední zo siete stiahli. Novou samozvanou provinciou Daešu má byť údajne oblasť na hraniciach s Malajziou, kde operuje viacero ozbrojených skupín.

    Nič nové

    Správy, že sa IS pokúša preniknúť aj do Ázie a rozšíriť tak svoj vplyv v regióne, sa objavili už pred rokom, ale tajné služby ich označili za nevierohodné aj v súvislosti s pretrvávajúcim ozbrojeným konfliktom v Sýrii. Spojenie medzi IS a filipínskymi teroristami však nie je žiadnou novinkou. Čierne vlajky podobné tým, ktoré používa Daeš, vlajú na Filipínach údajne už takmer štyri roky, aj keď doposiaľ militanti napojenie na IS nikdy priamo nepriznali.

    „Nie je to skutočný Islamský štát. Vnímame ich ako obyčajné gangy kriminálnikov,“ uviedol hovorca filipínskej armády Restituto Padilla. Podľa velenia filipínskych vojsk a tajných služieb nemá IS na Filipínach žiadne tréningové tábory, ale zlučovanie menších teroristických buniek do väčších organizovaných celkov inšpirovaných ozbrojencami z Blízkeho východu by mohlo byť nebezpečné.

    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -