Čo spája šéfov Všeobecnej zdravotnej poisťovne? Po podozrivom Foraiovi ešte podozrivejší Vaďura. Jeden mal tetu, druhý švagra

    0
    Bývalý riaditeľ Univerzitnej nemocnice Bratislava a nový riaditeľ VšZP Miroslav Vaďura (Autor: SITA)

    Súčasný šéf Všeobecnej zdravotnej poisťovne Miroslav Vaďura ešte počas pôsobenia vo Fakultnej nemocnici v Bratislave v roku 2009 kúpil údajne predražený cerebrálny oxymeter. Ten mal zaobstarať za trikrát vyššiu cenu ako o štyri roky neskôr Fakultná nemocnica v Brne. Počas tendra v roku 2009 sa do súťaže zapojila iba jedna firma z Bratislavy – BPY. Tá vyhrala a dostala 350-tisíc eur. Jeden prístroj (spolu ich bolo šesť) firmu vyšiel na 49-tisíc bez dane a s ňou na 58-tisíc. Ak porovnáme tento nákup s inými, zistíme, že mohlo ísť o zbytočné predraženie produktu. Napríklad Lekárska fakulta v Martine kúpila dva typy prístrojov po 34-tisíc eur a v Brne dokonca za novšiu verziu lekárskej techniky zaplatili iba 15 870 eur. Nemocnica v Poľsku zaplatila za takýto prístroj 14-tisíc.

    Bývalý šéf Fakultnej nemocnice v Bratislave sa na nákup tejto techniky údajne nepamätá. Poisťovňa tvrdí, že takéto porovnanie cien nemusí byť úplne presné, pretože nezohľadňuje počet káblov, kanálov či prevodníkov. Foraiov podozrivý nástupca taktiež predal pozemky pod heliportom na Kramároch ako nepotrebné iba za šestinu trhovej ceny a kúpil predražený CT prístroj. Pri kúpe mal podmienku, aby ho chladila voda, čo údajne nie je vôbec bežná požiadavka.

    Podobne ako Marcel Forai aj Vaďura ťahá do obchodov svojich blízkych príbuzných. Forai musel zo zdravotníctva odísť pre podozrivé zmluvy uzatvárané so svojou tetou. Vaďura je na tom veľmi podobne, v zdravotníctve mu totiž robí švagor. Volá sa Zbyhněv Stebel a v minulosti nielenže s Vaďurom podnikal, ale dokonca bol zamestnaný v nemocnici, ktorú vlastnila firma, v ktorej bol švagor spoločníkom. O problematike informoval denník SME.

    - Reklama -