Slovensko-ukrajinský projekt za 900-tisíc. Má chrániť prírodu

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Ako informuje Ministerstvo životného prostredia SR na svojej internetovej stránke, v rámci projektu sa v Národnom parku Poloniny na slovenskej strane a v Užanskom národnom prírodnom parku na Ukrajine vybudujú cyklochodníky a turistické chodníky, vyrobia sa desiatky trojjazyčných edukačných tabúľ, vydajú stovky informačných materiálov pre ekoturizmus a obce mikroregiónu. Súčasťou projektu sú aj spoločné aktivity v manažmente biotopov v cezhraničných chránených územiach a vypracovaný bude návrh udržateľnej stratégie rozvoja v tomto regióne. Uskutočnia sa školenia pre strážcov prírody zo Slovenska a Ukrajiny, ktorí budú môcť využívať odborné skúsenosti z Nórska v rozvoji ekoturizmu a ekovýchovy. V rámci tohto projektu sa zorganizuje aj viacero tematických workshopov a iných podujatí.

    Projekt sa uskutoční do apríla 2017 vďaka finančnej podpore z Nórskeho finančného mechanizmu. Bude sa hradiť aj zo štátneho rozpočtu Slovenska v rámci programovej oblasti Cezhraničná spolupráca prostredníctvom Štátnej ochrany prírody SR. Otváracia konferencia, ktorá predstaví nový projekt, sa uskutoční v Humennom v utorok 12. januára.

    Národný park Poloniny je spolu s priľahlými národnými parkmi na Ukrajine a v Poľsku súčasťou trojstrannej Medzinárodnej biosférickej rezervácie Východné Karpaty. Jeho najcennejšie ekosystémy (pralesy) sú súčasťou prírodného dedičstva UNESCO – Karpatské bukové pralesy a staré lesy Nemecka. Na ukrajinskej strane sa nachádza Užanský národný prírodný park.

    - Reklama -