Historik varuje: Ak islam ovládne Európu, môže za to naša slabosť

    0
    Pápež František sa stretol s moslimskou komunitou. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Pod tlakom minuloročných udalostí v otázke utečeneckej a imigračnej vlny sa vytvorili dva tábory, ktoré sa iracionálne hádajú, či utečencov prijať, či neprijať a či a akí sú to chudáci.

    Podľa historika Vlastimila Vondrušku by sme však diskusiu mali viesť o tom, čo vlastne chceme my sami. „Či chceme bezbrehé ľudské práva aj za cenu, že rozložíme tradičnú štruktúru európskej spoločnosti. Či chceme sociálny štát, ktorý ľudí živí namiesto toho, aby im dával príležitosť pracovať. Či chceme zrušiť štáty,“ vyjadril sa pre denník Právo.

    Historik je presvedčený, že nie je možné rešpektovať národné tradície a zároveň budovať superštát. „Toto základné si musí Európa ujasniť a od toho sa môžu odvíjať budúce kroky. Aj to, ako naložiť s utečencami,“ doplnil. Vondruška pripomenul aj historickú paralelu dnešnej situácie v Európe. „V 18. storočí musela jozefínska vláda riešiť podobné problémy, ako dnes rieši Angela Merkelová. Bola tu obrovská masa ľudí, ktorí vedeli obrábať pôdu, a bolo potrebné ich adaptovať na priemyselnú výrobu, na život v meste a na hospodárenie s peniazmi miesto s obilím,“ uviedol príklad z dávnej minulosti.

    Ak im dáme štedré dávky, k ničomu ich neprinútime

    Aj vtedy sa ľudia museli naučiť napríklad čítať a písať, preto bola zavedná povinná školská dochádzka. „Prerod feudálnej spoločnosti na modernú kapitalistickú trval v českých krajinách najmenej tri generácie. Podarilo sa to. Musíme si však uvedomiť, že to bolo za situácie, keď všetci vedeli po česky, mali jednotnú vieru, boli vychovaní v rovnakom kultúrnom prostredí a boli zvyknutí na naše počasie. Mali vzťah ku krajine a boli ochotní sa učiť,“ pripomenul český historik. Problém dneška vidí v štedrých sociálnych dávkach, ktoré vyplácajú niektoré európske krajiny migrantom. „Keď migrantom dávame štedré dávky a k ničomu ich vlastne nenútime, potom nemajú dôvod sa adaptovať,“ myslí si historik.

    Podľa neho bude trvať minimálne dve generácie, pokiaľ sa imigranti naučia náš jazyk a návyky. „Ak to však budú chcieť,“ zdôraznil. Na otázku, či podľa neho hrozí Európe podvolenie sa islamu, historik odpovedal: „To nebezpečenstvo hrozí vždy. Ale to sa nedá islamu vyčítať – ak islam ovládne Európu, nie je to chyba islamu, ale naša. Buď sme dostatočne silní a dokážeme sa ubrániť, alebo nie sme a potom tu nemáme čo robiť,“ uviedol Vlastimil Vondruška.  

    - Reklama -