Za pomoc Ukrajine vám patrí vďaka. Tvrdí to Liam Wasley, šéf americkej ambasády v Bratislave

    0
    Chargé d´affaires amerického veľvyslanectva v Bratislave Liam Wasley (Autor: Veľvyslanectvo USA)

    „Slovensku patrí veľké ďakujeme za to, že ste spustili reverzný tok plynu pre Ukrajinu. Slovensku a ostatným krajinám patrí veľké ďakujeme za to, že ste udržali sankcie proti Rusku,“ povedal Wasley, pričom tiež ocenil pomoc Slovenska Ukrajine v súvislosti s reformným procesom.

    Šéf amerického veľvyslanectva na Slovensku upozornil, že Európska únia bola podporovateľom Ukrajiny už od prvých dní revolúcie na Majdane. „Ukrajine pomáhala Európska únia ako celok, ale aj jednotlivé štáty, a ja môžem len komentovať reálne výsledky. Vážime si pomoc, vďaka ktorej sa Ukrajina mohla dostať z ťažkých časov, hlavne pokiaľ ide o situáciu na Kryme, čo bolo prvé porušenie územnej celistvosti od druhej svetovej vojny,“ poznamenal Wasley.

    Šéf veľvyslanectva priznal, že napríklad v otázke dlhodobej bezpečnosti USA načúva Európskej únii ako celku, pričom však ale neignoruje záujmy jednotlivých štátov či regiónov. Zareagoval tak na kritiku, že práve počas administratívy prezidenta Baracka Obamu poklesol záujem USA o strednú Európu. „Myslím, že Obamova vláda sa do značnej miery zaoberá výzvami, napríklad dlhodobej bezpečnosti EÚ, pričom jednou z tých najväčších výziev je Ukrajina. V tomto prípade USA veľmi úzko spolupracovali s krajinami strednej Európy,“ poznamenal Wasley s tým, že práve krajiny, Višegrádskej štvorky majú v EÚ silný hlas.

    „To, že americký prezident alebo minister zahraničných vecí priletí do nejakej krajiny, by sme nemali považovať za nejaký jasný znak toho, či je alebo nie je náš bilaterálny vzťah dobrý,“ povedal Wasley a dodal, že prezident aj minister zahraničných vecí často navštevujú práve krajiny, kde je nejaký problém alebo kde musia pracovať na zlepšení vzťahov.

    - Reklama -