Francúzi otvorili cez víkend všetky mešity pre verejnosť. Ponúkajú v nich posedenia pri “čaji bratstva” a orientálne sladkosti

    0
    Mešita v Paríži (Autor: SITA)

    Súčasťou víkendového programu, ktorý iniciovala Francúzska rada pre moslimské vyznanie (CFCM), sú v mešitách posedenia pri “čaji bratstva” a orientálnych sladkostiach. Cieľom podujatia je pokúsiť sa potlačiť islamofóbiu a poukázať na rozdiel medzi džihádizmom a umierneným a mier vyznávajúcim islamom, uviedla agentúra AP.

    CFCM nezastrešuje všetky moslimské organizácie vo Francúzsku, ale je považovaná za najvýznamnejšiu celonárodnú reprezentatívnu islamskú organizáciu v krajine.

    V rámci spomienkových akcií na prvé výročie islamistických útokov z januára 2015 si dnes na parížskom predmestí Montrouge francúzsky prezident Francois Hollande odhalením pamätnej tabule uctil pamiatku členky policajnej hliadky Clarissy Jean-Philippovej, ktorú pred rokom smrteľne zranil Amédy Coulibaly, neskorší páchateľ útoku na samoobsluhu s kóšer tovarom, kde ako rukojemníkov niekoľko hodín zadržiaval 17 ľudí z radov personálu i zákazníkov. Táto rukojemnícka dráma si vyžiadala štyri obete na životoch a ukončil ju zásah elitných jednotiek francúzskej polície. Dnes večer sa pri tomto supermarkete v blízkosti Porte de Vincennes uskutoční pietny akt.

    Počas tohto týždňa boli pamätné tabule odhalené aj na sídle redakcie týždenníka Charlie Hebdo, policajta Ahmeda Merabeta, ktorý pred budovou hliadkoval, ako aj na supermarkete Hyper Cacher. K útokom, ktoré sa v Paríži odohrali vlani začiatkom januára, sa prihlásila radikálna skupina Islamský štát (IS).

    AP súčasne pripomenula, že po útokoch z 13. novembra 2015, ktoré sa odohrali v Paríži a na jeho predmestí Saint-Denis, francúzska polícia podnikla mnoho razií v moslimských modlitebniach, pričom nariadila viaceré z nich uzavrieť kvôli obavám, že v nich dochádza k radikalizácii veriacich. Pri týchto teroristických útokoch zahynulo 130 ľudí a ďalších vyše 300 bolo zranených.


     

    - Reklama -