Hitlerovo dielo opäť v kníhkupectvách. Aký zmysel má jeho reedícia?

    0
    Kniha Adolfa Hitlera Mein Kampf. (Autor: youtube)

    Po vypršaní autorských práv sa nemecké vydavateľstvo rozhodlo „oživiť“ tento neslávne známy titul, ktorý sa zapísal do dejín svojimi antisemitskými myšlienkami a rasistickými názormi. Niet sa čo čudovať, nakoniec napísal ho Adolf Hitler. Publikácia by mala byť obohatená komentármi vedcov, ktoré prevyšujú rozsahom originálny text a majú vyvrátiť a napadnúť Hitlerove názory.

    Peter Javůrek si pre denník Pravda položil rečnícku otázku. Naozaj pomôže takto upravené Hitlerovo „veľdielo“ k prevencii, aby sa tieto chyby už neopakovali? Novinár podotýka, že Hitlerove myšlienky (okrem toho, že sú až toxicky neprípustné a chybné) nie sú ani veľmi originálne. Antisemitské spisy boli vydávané už desiatky rokov pred ním a ani názor, že Nemecko by sa malo rozšíriť o východné územia, ktoré by získalo ich dobytím, neboli dvakrát inovatívne.

    Komentátor podotýka, že tí, ktorí sa o knihu už dávno zaujímali (napríklad neonacisti), knihu doma už dávno majú a nejaké moderné vedecké komentáre im môžu byť ukradnuté. Komentáre, ktoré ukazujú prepojenie medzi Hitlerovými myšlienkami a koncentračnými tábormi, ich teda nepobúria. Pretože práve pre takéto fakty ho neonacisti uznávajú. 

    - Reklama -