Zachránia umierajúcich? Utrpenie v meste Madájá by sa čoskoro mohlo skončiť

    0
    Vyhladovaný chlapec zo sýrskeho mesta Madaya (Autor: SITA)

    Apel prišiel pred mierovými rozhovormi naplánovanými na koniec tohto mesiaca, píše agentúra Reuters. Vojna v Sýrii pripravila o život za takmer päť rokov už približne štvrť milióna ľudí, zničila krajinu a stala sa aj liahňou radikálnych islamistov. Konflikt zároveň rozdelil regionálnych spojencov a globálnych hráčov, ktorí v ňom podporujú opačné Organizácia Spojených národov dúfa, že 25. januára sa uskutočnia plánované rozhovory medzi Damaskom a sýrskou opozíciou. Blokáda sýrskeho mesta Madájá, pri hraniciach s Libanonom, sa preto teraz stala pre odporcov Asada zásadnou záležitosťou.

    “Rozhodnutie sýrskeho režimu umožniť vstup humanitárnej pomoci do Madájá je prvý krok správnym smerom,” uviedli v dnešnom spoločnom vyhlásení šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová a komisár EÚ pre humanitárnu pomoc a krízové opatrenia Christos Stylianidis. “Európska únia to víta a očakáva, že všetky strany budú toto opatrenie realizovať a rozšíria ho aj na ostatné obliehané mestá,” dodali obaja predstavitelia EÚ. Nová sýrska opozičná skupina vytvorená na to, aby dohliadala na mierové rokovania, tiež žiada, aby Damask zastavil bombardovanie civilných oblastí a používanie barelových bômb.

    Vyzvala aj na prepustenie zadržiavaných osôb ešte pred mierovými rozhovormi. Túto výzvu zopakovala i Mogheriniová a Stylianidis. “Je dôležité, aby sa zavádzali konkrétne opatrenia na vybudovanie dôvery, pretože to pomôže blížiacim sa vnútorným sýrskym politickým rozhovorom, ktoré sa majú podľa plánu začať koncom januára: teda aby sa ukončili útoky na civilistov, nálety a obliehanie civilných oblastí,” dodali obaja predstavitelia únie.

    Blokády sú vo vojne bežné. Vládni vojaci napríklad už niekoľko rokov obliehajú oblasti neďaleko Damasku, ktoré sú v rukách povstalcov. A povstalecké skupiny začali len nedávno blokádu určitého územia lojálneho Asadovi, ktorého vojensky podporujú Irán a Rusko.

    - Reklama -