Ten Fico je už úplne besný, rozčúlil sa Hlina. Namiesto jedla peniaze na samopaly. A Srholec…

    0
    Alojz Hlina (Autor: Jozef Hübel)

    V úvode tlačovej besedy – tretej počas piatich dní, kde Fico hovoril o utečencoch – sa pristavil pri smrti kňaza Antona Srholca, aby vyjadril úprimnú sústrasť. Poslanec Hlina nad tým gúľa očami, podľa neho musí byť Fico obrovský cynik. Rozčúlilo ho aj premiérovo vyhlásenie, že ďalšie peniaze poputujú do bezpečnostných štruktúr.

    Zväzáčikovské časy

    Okrem kontroverzného vyhlásenia o zabránení vytvorenia ucelenej moslimskej komunity na Slovensku povedal Fico aj toto: „Budeme finančnú pomoc na migračnú krízu jasne orientovať najmä na ochranu vonkajšej schengenskej hranice. Dáme peniaze, ale nechceme, aby skončili napríklad v potravinových fondoch, ale v bezpečnostných štruktúrach, ktoré ochránia vonkajšiu hranicu Schengenu. Len tak sa zastavia neregulované migračné toky.“ To Hlinu rozčúlilo a myslí si, že premiér musí byť besný.  

    „Anton Srholec žil, jedol s chudobnými, ak by vedel, že jeho meno bude používať človek, ktorý povie, že namiesto jedla nakúpi zbrane, tak je asi lepšie, že sa toho nedožil,“ pustil sa do Fica poslanec v súvislosti s tým, že na tlačovke spomenul zosnulého Srholca. V nadväznosti na kňaza si neodpustil ešte jeden štipľavý komentár. „Zvolať tlačovku a na nej povedať, že vyjadruje úprimnú sústrasť pozostalým Antona Srholca, toho Srholca, ktorého do uránových baní poslala tá komunistická strana, do ktorej si on ako vzorný zväzáčik vyplňoval prihlášku hneď, ako mu začali rásť fúzy, na to musíte byť obrovský cynik.“

    Keď sa totiž Srholec rozhodol študovať teológiu, v roku 1951 sa pokúsil prekročiť hranice, aby sa mu to mohlo podariť v cudzine. Pri neúspešnom pokuse o prekročenie hranice ho však spolu s ďalšími kňazmi za to odsúdili na 12 rokov. Počas desaťročného pobytu vo väzení strávil značnú časť v uránových baniach v Jáchymove. Toto mu aj pravdepodobne zničilo zdravie.

    Podľa Hlinu je však mimoriadne „besné“ práve vyhlásenie o posilňovaní financovania bezpečnosti. „Môžete ako politik povedať, že budete citlivo vyhodnocovať, kam pôjdu peniaze na pomoc a že budete mať skôr záujem posilňovať bezpečnosť hraníc, ale povedať, že ´nedáte peniaze na chlieb, ale iba na samopaly´, je besné,“ kritizoval s tým, že je to cynizmus najhrubšieho zrna, ak to povie premiér krajiny, ktorá “za cenu kuchárskej knihy rozpredala magorom desaťtisíce samopalov“.

    Podľa Hlinu je na to jediné vysvetlenie. Vo vzduchu musí asi visieť veľký „kšeft“, keď chce Smer za každú cenu vyhrať. Aj za cenu takýchto vyjadrení…

    - Reklama -