Voľby sú pre Slovákov žijúcich v zahraničí komplikované. Treba zjednodušiť spôsob, volajú politické strany

    0
    Volebná miestnosť. (Autor: SITA)

    Podľa odhadov žije za hranicami Slovenska 200- až 300-tisíc našich občanov. Podľa Baráneka sa však týmto ľuďom naše strany príliš nevenujú, informuje denník Nový Čas. Ako je to naozaj?

    Symbol úspechu

    „Človek, ktorý odišiel, odišiel preto, lebo tu nemal motiváciu,“ povedal denníku analytik. Podľa neho ľudí od volieb odrádza aj komplikovaný postup pri vybavovaní. Ak by chcel voliť Slovák žijúci v zahraničí, no nemá na Slovensku trvalý pobyt, musí o možnosť voliť poštou požiadať listom alebo mailom ministerstvo vnútra. K tomu však treba priložiť nielen čestné vyhlásenie o tom, že trvalý pobyt na Slovensku nemá, ale aj fotokópiu časti cestovného dokladu či osvedčenia o štátnom občianstve. Ak na Slovensku trvalý pobyt má, žiadosť musí poslať príslušnej obci.

    Strany však tvrdia, že o potenciálnych voličov žijúcich v zahraničí sa zaujímajú. Napríklad v Moste-Híd sa vyjadrili, že tak robia prostredníctvom online kampaní cez spravodajské portály. Pripúšťajú však, že spôsob je komplikovaný a treba ho zjednodušiť.

    Aj v Smere tvrdia, že prostredníctvom internetu oslovujú všetkých voličov bez ohľadu na to, kde žijú. Pre Sieť sú vraj Slováci v zahraničí „mimoriadne dôležití ako symbol úspechu, ktorý je potrebný pre rozvoj Slovenska“. Štát by mal podľa Siete zjednodušiť proces volieb pre Slovákov, ktorí sú v zahraničí.

    - Reklama -