Sexuálne útoky v Nemecku: Hlasy proti utečencom silnejú, politici sú nejednotní

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Podľa informácií, ktoré zhromaždila polícia, sa údajne z davu oslavujúcich vynorili opití muži, ktorí začali zastrašovať prítomné ženy. Podľa štatistík vraj počas silvestrovského večera znásilnili jednu ženu a ďalších deväťdesiat žien obťažovali alebo okradli. Niekoľko ďalších ľudí bolo zranených, keď vandali začali hádzať horiacu pyrotechniku do zhromaždeného davu.

    Správy o udalostiach silvestrovského večera sa začali šíriť po Nemecku a reagovať musela aj kancelárka Angela Merkelová. Útoky označila za nechutné a vyjadrila vôľu, aby boli ich páchatelia postavení pred súd tak rýchlo, ako sa len dá. „Bez ohľadu na ich pôvod alebo zázemie,“ dodala.

    Minister spravodlivosti Heiko Maas hovoril o „úplne novom rozmere organizovanej trestnej činnosti“, s ktorým sa vraj Nemecko ešte nestretlo.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    Správy o týchto udalostiach prichádzajú v situácii, keď v Nemecku stále častejšie dostávajú aj verejne priestor hlasy, podľa ktorých nebude krajina schopná vyrovnať sa s viac ako miliónom žiadateľov o azyl. Už aj oficiálne štatistiky úradov vraj pripúšťajú, že miera kriminality je medzi prisťahovalcami nadštandardná.

    Kancelárka Merkelová tiež zdôraznila potrebu, aby sa začalo „otvorene hovoriť“ o spojitosti medzi migráciou a kriminalitou. Hovorca ministerstva vnútra povedal, že by bolo fatálne mlčať o zločinoch pochádzajúcich od ľudí, ktorých Nemecko tak veľkoryso privítalo.

    Reakcie politikov sú však schizofrenické. Zatiaľ čo námestník spolkového ministra vnútra Jens Spahn kritizoval mlčanie médií o útokoch, jeho šéf Thomas de Maizière upozornil, že aj keď veľa páchateľov týchto trestných činov bolo pravdepodobne z radov prisťahovalcov, rozhodne sa nedá podozrievať imigrantskú komunitu ako celok.

    Policajný šéf Kolína nad Rýnom, kde malo dôjsť k najväčšiemu počtu incidentov, vydal vyhlásenie, že doteraz neboli zadržaní žiadni podozriví. Preto sa vraj nedá kvalifikovať páchateľ rasovým spôsobom. Pripustil však, že podľa svedectva išlo o muža vo veku asi 18 až 35 rokov z arabskej či severoafrickej oblasti. Obete vraj opisovali okolnosti prípadu veľmi podobne. Vyšetruje sa tiež možnosť, že celá akcia bola koordinovaná a útočníci komunikovali prostredníctvom telefónov.

    Aj zástupkyňa skupiny, ktorá pomáha obetiam trestných činov, odmietla podliehanie stereotypom. „V našom multikultúrnom Kolíne máme veľa moslimov. Toto však majú na svedomí opití kriminálnici.“

    - Reklama -