Boje v Jemene neutíchajú, obnovenie prímeria je v nedohľadne. Bezpečnostná rada OSN vyzýva k mierovým rokovaniam

    0
    Jemen, mesto Saná po útokoch (Autor: SITA)

    Pätnásťčlenná BR OSN na druhej strane privítala pokrok dosiahnutý v poslednom kole rokovaní o riešení jemenského konfliktu z 15.-20. decembra. Jemenská vláda a šiitskí povstalci známi ako húsíovia by sa podľa nej mali bezpodmienečne zapojiť do nového kola rokovaní, odmietnuť násilie a zdržať sa provokácií. 

    Vojenská koalícia pod vedením Saudskej Arábie, ktorá podporuje medzinárodne uznávanú vládu Jemenu, oznámila v sobotu ukončenie obojstranne porušovaného prímeria vyhláseného počas mierových rokovaní v decembri. Vyhliadky na dosiahnutie mieru v Jemene sa navyše zhoršili po tom, ako Saudská Arábia v rovnakom čase prerušila diplomatické styky s Iránom, ktorý je podporovateľom húsíovcov. 

    Vojna v Jemene si vyžiadala už takmer 6000 ľudských životov a uvrhla chudobnú krajinu do humanitárnej krízy. V konflikte stoja šiitskí povstalci a vojaci verní bývalému prezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi proti medzinárodne uznávanej vláde prezidenta Abd Rabbuha Mansúra Hádího, ktorú od marca 2015 podporuje náletmi koalícia na čele so Saudskou Arábiou. 

    - Reklama -