Odobrať migrantom dávky! Cameron získava hlasnú podporu v strane Angely Merkelovej

    0
    Britiský premiér David Cameron (Autor: SITA)

    V Nemecku rastie podpora snáh Davida Camerona upraviť vzťah medzi Veľkou Britániou a Európskou úniou vrátane jeho návrhu na odobratie sociálnych a pracovných dávok tým, ktorí v Británii pracujú bez toho, aby mali zároveň štátne občianstvo.

    Podpredseda nemeckej CSU Manfred Weber sa vyjadril, že snahy britského premiéra „zmraziť dávky imigrantom sú oprávnené a idú príkladom zvyšku Únie“.

    „Je to široký problém európskej spravodlivosti,“ povedal Weber, ktorý sa na rokovaní s premiérom zúčastní po boku kancelárky Merkelovej. „Môže byť spojený s Cameronovou iniciatívou. Je to európsky problém. Cameron vlastne len vytvára potrebný tlak na túto tému.“

    Cameron sa stretne s Weberom, Merkelovou a Horstom Seehoferom v stredu na tradičnej politickej konferencii, kde predloží svoje argumenty. Weber uviedol, že Cameron získa v tomto smere veľkú podporu.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    „CSU je pre Camerona silným spojencom,“ povedal Weber. „Bude medzi priateľmi. V Nemecku má priateľov.“

    Aj Angela Merkelová podporuje mnohé z Cameronových požiadaviek, problém je však v ich zákonnej realizácii. „Cameronov pokus o zmrazenie benefitov pre občanov EÚ po dobu štyroch rokov sa týka len ľudí pracujúcich v Británii, nie nezamestnaných. Návrh je preto široko vnímaný ako diskriminačný, a teda nelegálny. Cameron musí zároveň získať jednohlasnú podporu všetkých ostatných 27 vlád EÚ.“

    Weber sa kladne vyjadril aj ohľadom Cameronovej požiadavky na možnosť ovplyvňovať politiku eurozóny, a to aj napriek tomu, že do nej Británia nepatrí. Zároveň podporuje jeho návrhy na možnosť národných vlád vetovať ustanovenia Európskej komisie.

    „CSU pevne podporuje britské zotrvanie v Európskej únii. Všetci vidia, že Británia má veľké porozumenie. Londýn je pre Európu dôležitým ekonomickým centrom,“ dodal Weber s tým, že britským občanom treba jednoznačne ukázať, že Európskej únii na nich záleží.

    autor: spa

    - Reklama -