Aféru so súkromnými mailami má už aj Česko. Na verejnosť sa dostala komunikácia samotného premiéra. Vieme viac

    0
    Český premiér Bohuslav Sobotka (Autor: SITA)

    Zverejnené maily Sobotkovi poslali vysokí štátni úradníci, napríklad jeho poradca Oto Novotný, ale aj politici a spolustraníci. Sobotka incident vzhľadom na policajné vyšetrovanie nekomentoval. “Opakovanými útokmi hackerov na moju osobu a na politiku, ktorú presadzujem, sa nenechám akokoľvek zastrašiť alebo ovplyvniť,” uviedol s tým, že prípad už vyšetruje polícia. 

    Či sú zverejnené emaily pravé, nechcel hovorca vlády potvrdiť. Priznal však, že premiér súkromnú schránku používa. “Premiér vždy používal súkromný e-mail od Seznamu, nechcel na tom nič meniť. Či sú emaily autentické, nemôžem zatiaľ potvrdiť. Vec preverujeme,” povedal Ayrer pre Novinky.cz. 

    “Rozhodne nedošlo k nijakej kompromitácii služby Seznam.cz Email. Podľa popisu to vyzerá, že sa niekomu podarilo uhádnuť heslo k nejakej z mailových schránok. K takýmto odhaleniam hesla môže dôjsť jednoduchým pokusom, a to najmä vtedy, keď je heslo príliš jednoduché a neriadi sa rôznymi odporúčaniami… Pokiaľ sám používateľ našej služby zanedbá svoju bezpečnosť, nemôžeme s tým veľa urobiť,” uviedla hovorkyňa spoločnosti Seznam.cz Irena Zatloukalová. Deň pred Vianocami hackeri napadli aj Sobotkov twitterový účet a zaplnili ho rasistickými výrokmi. Aj tento prípad momentálne riešia policajti.

    - Reklama -