Mimovládka upozorňuje na cyperskú schránku. Predraženia až o 300 percent

    0

    Písal sa ešte rok 2009, keď ministerstvo životného prostredia pod vedením Viliama Turského (SNS) prikleplo takmer osem miliónov eur z eurofondov a štátnej podpory firme Erson recycling. Tá ich mala dostať na ekologické spracovanie odpadu v obciach. No išlo o nákup z verejných zdrojov, a tak musela firma vypísať verejné obstarávanie. Práve tu sa začína príbeh cyperskej schránky.

    Dvojnásobok trhovej ceny

    Firma vypísala zákazku za 11,6 milióna eur, no podľa mimovládky to urobila tak zle, že sa do súťaže napokon nikto neprihlásil. To otvorilo cestu schránkovej firme z Cypru Stromano Holdings Limited. „Tá bola, mimochodom, založená tesne po tom, čo Erson dostal eurofondy,“ upozorňuje Transparency na svojom blogu. Táto firma vyriešila zákazku 100-percentnou subdodávkou. Stroje, ktoré mal dodávateľ dodať, získala od oficiálnych dílerov za trhovú cenu. Tie však posunula firme Erson a navyše predražené.

    „Naša analýza porovnávajúca zmluvné a trhové ceny ukazuje, že za trhovú hodnotu nebola u schránky nakúpená ani jediná položka v zmluve. Predraženie začína na 20 až 40 percentách u niekoľkých bežne dostupných nákladných áut, väčšina techniky však bola nakúpená za približne dvojnásobok trhovej ceny. Najšpecifickejšie a najdrahšie stroje boli predražené o 150 – 350 percent,“ upozorňuje Transparency.

    Oslovia políciu aj prokuratúru

    Riaditeľkou cyperskej schránky je podľa zistení mimovládky Rena David, ktorá riadi aj ďalšiu cyperskú firmu Sonmazi Invest. Za ňou by mal byť vraj Emil Šišák, blízky ďalšiemu národniarovi Vincentovi Lukáčovi. Zaujímavé je aj spojenie Reny David s Jurajom Širokým prostredníctvom IT spoločnosti, ktorú zveril schránke. Prostredníctvom nej, avšak z Londýna, ju riadi práve spomínaná Rena David.

    V prípade kontroly vyššie spomínanej zákazky z eurofondov sa činili Úrad pre verejné obstarávanie, Finančná správa, Úrad vlády či polícia. Nenašli však vraj nič, naopak pochválili poriadok v dokumentácii. „Priestor na chválenie projektov tu bude najmenej do roku 2020. Len na projekty v oblasti životného prostredia má Slovensko dovtedy v eurofondoch dostať takmer tri miliardy eur,“ vyčíslila mimovládka. Tá sa chystá v tomto prípade osloviť políciu i prokuratúru.

    - Reklama -