V uliciach irackého mesta Ramádí obžierajú psy hlavy mŕtvych bojovníkov za ISIS

    0
    Iracké mesto Ramádí. Ilustračná fotofrafia (Autor: repro foto Youtube)

    Po tom, ako minulý týždeň oslobodila iracká armáda mesto Ramádí, ktorého sa ešte v máji 2015 zmocnili radikáli z ISIS, to v meste ležiacom asi 100 kilometrov od Bagdadu vyzerá desivo. Ľudia, ktorým sa odtiaľ podarilo utiecť, opisujú hrôzy zbombardovaného mesta Ramádí. Portál Daily Mail uvádza, že podľa ich výpovedí boli bez jedla a pitia až niekoľko mesiacov. V uliciach mesta sa vraj teraz potulujú už len psy, ktoré obžierajú telá mŕtvych militantov z ISIS.

    Žena, ktorá utiekla z mesta tento víkend, hovorí, že väčšina bojovníkov za ISIS z Ramádí buď utiekla, alebo je mŕtva. „Videli sme bojovníkov za ISIS, keď sme utekali z našich domovov, videli sme ich mŕtve telá v uliciach,“ povedala pre CNN. Psy im obžierajú hlavy. Videli sme len ich ruky a nohy,“ dodala. „Oni (radikáli z ISIS) nie sú moslimovia, sú to zvieratá,“ povedal jeden zo zachránených mužov. „Ďakujeme našim bezpečnostným silám, od vojakov až po generálov. Oni nás zachránili,“ povedal dojatý Iračan.

    Celý článok v angličtine TU

    Iracké sily podporované koalíciou vedenou USA podnikli ešte minulý týždeň letecké údery v centra mesta. Boje sa za uplynulé dni sústredili okolo bývalého vládneho komplexu. Islamisti vraj používali civilistov ako ľudské štíty, keď im bolo jasné, že vládne budovy neubránia, a snažili sa z miesta utiecť.

    Vládna štvrť v Ramádí bola miestom najtvrdších bojov medzi islamistami a irackou armádou. Teraz majú špeciálne vojenské tímy za úlohu vyčistiť celé mesto od bômb, ktorých môže byť v uliciach a budovách nastražených aj niekoľko tisíc.

    - Reklama -