Špekuluje Švédsko s prijímaním utečencov? Dánsky premiér sa bojí ohrozenia bezpečnosti

    0
    Kontrola pasažierov, ktorí cestujú z Dánska do Švédska (Autor: SITA)

    Hraničné kontroly sa stali realitou na Oresundskom moste, ktorý spája Dánsko so Švédskom. Podobne však reagovalo aj Dánsko, ktoré posilnilo kontrolu na hraniciach s Nemeckom.

    Ohrozený Schengen?

    Najdlhší európsky most, ktorý spája Dánsko so Švédskom, je pritom dôležitý pre tisícky ľudí, ktorí cezeň chodia každý deň do práce. Niektorí teda zvažujú, že sa vrátia späť. Informuje o tom denník Sme s odvolaním sa na Deutsche Welle. Ľudia sa obávajú, ako teraz budú fungovať, keď sa im pre kontrolu predĺži cesta. Švédi totiž Dánom kontrolujú doklady. Podnikatelia si myslia, že Švédsko chce kontrolami prinútiť ostatné krajiny, aby prijali viac utečencov.

    Dánsky premiér Lars Loekke Rasmussen sa obáva ohrozenia vnútornej bezpečnosti. Túto krajinu veľký prílev imigrantov obchádzal, no teraz sa to môže zmeniť a Dáni sa boja, že utečenci ostanú u nich. Premiér varuje aj pred tým, že krajín s dočasnými hraničnými kontrolami môže pribudnúť.

    „Sloboda pohybu je dôležitý princíp – jeden z najväčších úspechov posledných rokov,“ vyjadril sa hovorca nemeckého ministra zahraničia Martin Schaefer, no aj podľa neho je teraz Schengen ohrozený.

    - Reklama -