Varšava stále nereaguje na žiadosti Európskej komisie. Tá chce budúci týždeň riešiť právny štát v Poľsku

    0
    Zástava Poľska (Autor: APL)

    Pôjde však o “orientačnú diskusiu”, nie prvý krok konania skúmajúceho možné ohrozenie právneho štátu v Poľsku. “Táto orientačná debata je diskusiou pred prvým krokom,” citovala hovorcu tlačová agentúra APA.

    “Dnes k tomu nemožno povedať oveľa viac. Komisia prerokuje situáciu na politickej úrovni,” dodal hovorca s tým, že exekutíva únie má na základe zmlúv EÚ povinnosť ochraňovať právny štát vo všetkých 28 členských krajinách. 

    Konanie na ochranu právneho štátu, zavedené v roku 2014 a dosiaľ nepoužité, predpokladá zintenzívnený dialóg Európskej komisie s členským štátom, ak sa EK obáva porušovania právnych princípov. 

    Konanie má viacero stupňov. Najskôr EK posudzuje, či existujú “jasné známky systémového ohrozenia zásad právneho štátu” v členskej krajine. Ak to potvrdí, zašle krajine písomne varovanie. Neskôr jej môže stanoviť lehotu na vyriešenie zistených problémov a ak krajina nereaguje, komisia môže začať tzv. postup podľa článku 7 Lisabonskej zmluvy, pri ktorom v závažných prípadoch hrozí pozastavenie hlasovacích práv členského štátu vzhľadom na porušovanie základných hodnôt EÚ. 

    - Reklama -