Za pád letu MH17 sú zodpovední ruskí vojaci. Skupina investigatívnych novinárov tvrdí, že vie, o koho ide

    0
    Ukrajinskí separatisti sprevádzajú vyšetrovateľov po mieste havárie letu MH17 (Autor: SITA)

    Lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines sa nad východom Ukrajiny zrútilo 17. júla 2014 a podľa vyšetrovateľov poslala stroj k zemi raketa typu zem-vzduch. Skupina investigatívnych novinárov s názvom Bellingcat ešte v roku 2014 krátko po páde lietadla uverejnila informácie o tom, že let MH17 zostrelil mobilný raketový systém BUK, ktorý v tom čase spozorovali v oblasti kontrolovanej proruskými separatistami. Tí dodnes ovládajú oblasť východoukrajinského Donbasu.

    Strely zo systému BUK vypálili podľa skupiny Bellingcat ruskí vojaci z 53. protileteckej brigády, ktorá nebola v tom čase na svojej domovskej základni v Kursku, ale na manévroch neďaleko ukrajinských hraníc. BUK zachytili novinári na fotografiách najmenej dvakrát a tvrdia, že jedna raketa v ňom po páde lietadla chýbala. „Dostali sme túto informáciu pred Vianocami. Budeme ju preverovať a určíme, či by mohla byť použitá v trestnom konaní,“ uviedol hovorca kancelárie holandského generálneho prokurátora Wim de Bruin.

    Nevysvetlená havária

    Rusko však odmieta, že by mali jeho vojaci akýkoľvek podiel na bojoch na východe Ukrajiny, a rázne popiera aj tvrdenia, že by sa ruské jednotky podieľali na zostrelení letu MH17. Moskva po incidente vydala stanovisko, v ktorom tvrdila, že stroj malajzijských aerolínií zostrelili stíhačky ukrajinskej armády. Isté je dodnes len to, že na palube lietadla vtedy zomrelo všetkých 298 ľudí.

    Po osobách zodpovedných za tragickú haváriu pátra Holandsko, ktoré bolo poverené dohľadom nad vyšetrovaním celej havárie. O úspechu snaženia holandských prokurátorov a vyšetrovateľov však experti pochybujú. Skupina novinárov Bellingcat síce tvrdí, že identifikovala 20 ruských vojakov, ktorí sú za zostrelenie letu MH17 buď priamo zodpovední, alebo by mohli vedieť, kto vydal príkaz, ale to neznamená, že sa tieto údajné dôkazy budú dať použiť v prípade súdu.

    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU

    - Reklama -