Šafárenie s eurofondmi na ministerstve školstva? Pozrite sa, kto si myslí, že áno

    0
    Juraj Draxler, minister školstva, vedy, výskumu a športu SR (Autor: SITA)

    Podľa Remišovej, ktorá sa vďaka svojím aktivitám ocitla aj na kandidátke Obyčajných ľudí, sa financie na vedu a výskum míňajú na poslednú chvíľu. Ako tvrdí – nezmyselne. „Eurofondy z minulého obdobia bolo treba vyfakturovať do konca roku 2015 a ministerstvo školstva pár mesiacov pred jeho koncom spúšťalo projekty v hodnote desiatok miliónov eur. Tomu zodpovedá aj výsledok,“ okomentovala projekt na svojom blogu.

    Zázračné schopnosti

    Remišová upozorňovala napríklad na projekt Národná teleprezentačná infraštruktúra. Vláda naň vyčlenila takmer 20 miliónov eur. Cieľom bolo vytvorenie asi 160 videokonferenčných miestností. Tri ponuky, ktoré prišli do súťaže, sa vyznačovali veľmi podobnými, podľa Remišovej až podozrivo podobnými sumami pohybujúcimi sa okolo 19-tisíc eur.

    Zákazku napokon vyhrala česká firma Barclet so sídlom v pražskej bytovke. Zaujímavé je aj to, že počas elektronickej aukcie dve neúspešné firmy znížili svoju pôvodnú ponuku o rovnakú sumu, ktorá bola vo výške minimálneho možného zníženia ceny. Navyše víťaz uviedol, že v prípade úspešnosti bude využívať zdroje slovenskej spoločnosti Swan. To však stále nie je všetko.

    „Priam zázračné schopnosti český dodávateľ predviedol aj pri realizácii projektu. Zmluva nadobudla účinnosť 17. októbra 2015 a do 10 pracovných dní musel predstaviť funkčný prototyp systému vrátane fyzickej inštalácie dvoch konferenčných miestností. Kompletnú dodávku a inštaláciu asi 160 konferenčných miestností za 19,3 milióna eur musel potom dodávateľ stihnúť do konca novembra, teda za 21 pracovných dní. V decembri už boli práce vyfakturované,“ upozornila Remišová s tým, že o praktickom využití technológie zatiaľ počuť nebolo.

    Líderka na kandidátke Obyčajných ľudí upozorňuje, že hoci môžu byť telekonferenčné miestnosti pre vedcov užitočné, iste by sa radšej potešili ušetreniu peňazí na ne a podpore samotného výskumu. Vláde Roberta Fica tak vyčíta nielen bezhlavé míňanie eurofondov, ale aj to, že celkom prepadnú až vo výške okolo jednej miliardy eur.

    - Reklama -