Život pod nadvládou militantov je neznesiteľný. Ľudia radšej zaplatia pašerákom, aby ich dostali preč

    0
    Mesto Rakká po zásahu ruskými náletmi proti IS (Autor: SITA)
    Podľa najnovších správ sú ľudia žijúci na území Islamského štátu nútení registrovať sa na provizórnych úradoch zriadených militantmi z IS. Obzvlášť prísne podmienky platia v prípade hlavného mesta samozvaného kalifátu, ktorým je Rakká. „Opustiť mesto je teraz mimoriadne ťažké. Problém nie je dostať sa do mesta, ale opustiť ho,“ uviedol nedávno na základe svedectiev portál Business Insider.

    Veľký problém majú ženy 

    Islamský štát sa riadi prísnymi pravidlami islamského práva šaría, ktoré aplikuje na všetkých obyvateľov bez rozdielu vierovyznania. Väčšina ľudí, ktorí mohli, už z územia ovládaného militantmi ušla, ale v regióne stále zostávajú státisíce ďalších, ktorí sa zúfalo snažia utiecť. „Nedovolia ženám, aby opustili mesto, ak sú mladšie ako 45 rokov a to isté platí pre mladíkov a chlapcov, ktorí majú menej ako 19,“ uviedol pre Business Insider Abu Ibrahim al-Raqqawi, aktivista zo skupiny Raqqa Is Being Slaughtered Silently (Rakká je pomaly masakrovaná). 
     
    V niektorých oblastiach ovládaných militantmi z IS platia pravidlá, ktoré obmedzujú pohyb civilistov za určitých podmienok. „Územie, ktoré má pod kontrolou teroristická organizácia (IS), má jednu cestu, po ktorej môžu civilisti chodiť len v určitých časoch dňa,“ tvrdí jeden z obyvateľov sýrskeho mesta Deir Ezzor, ktoré je siedme najväčšie v krajine. Sťahovať napríklad nábytok z miest obsadených IS je prísne zakázané. 

    Biznis pre pašerákov 

    So všemožnými zákazmi a obmedzeniami pohybu pre obyvateľov regiónov pod nadvládou IS je prirodzené, že sa ľudia snažia ujsť za hranice, ako sa len dá. Na zúfalej situácii tamojších obyvateľov tak zarábajú najmä pašeráci ľudí, ktorí si z ich prevozu do Európy urobili výnosný obchod. Paradoxné je, že už aj niektorí militanti za úplatok ponúkajú bezpečný odchod z územia kontrolovaného takzvaným Islamským štátom. 
     
    - Reklama -