Pijú, aj keď im za to hrozia pokuty a bičovanie. V Iráne sa vypijú desiatky miliónov litrov alkoholu ročne

    0
    Ilustračné foto: alkohol (Autor: SITA)
    Napriek tomu, že pitie alkoholu je v Iráne zakázané, nájdu sa vždy cesty, ako sa k nemu dostať. Podľa údajov iránskeho ministerstva práce a sociálnych vecí sa v prísne moslimskej krajine ročne vypije 60 miliónov litrov nápojov s obsahom alkoholu. Toto číslo je však alarmujúce len pre krajinu, ako je Irán, kde sa nesmie piť alkohol vôbec, lebo v prepočte na dospelé obyvateľstvo to vychádza podľa štatistík v priemere menej ako 2,5 litra tvrdého alkoholu na osobu ročne. 
     
    V porovnaní s niektorými slovanskými národmi sú na tom v Iráne pomerne dobre. Napríklad na Slovensku vypijú ľudia starší ako 15 rokov podľa štatistík z roku 2010 priemerne viac ako 12,5 litra tvrdého alkoholu ročne. To je najviac spolu s Ruskom a ďalšími východoeurópskymi národmi. 
     
    Podľa Iránu je však aj minimálna konzumácia alkoholu miestnymi obyvateľmi alarmujúca a odhaľuje „krízový vývoj“. V islamskej republike je totiž zakázané alkohol nielen konzumovať, ale aj predávať. Tresty za porušenie zákazu sú pritom mimoriadne kruté a siahajú od vysokých finančných pokút až po bičovanie. 
     
    Perzekúcie však majú podľa zistení ministerstva len malý efekt a na čiernom trhu sa dá v Iráne kúpiť najrôznejší alkohol z celého sveta, aj keď za veľmi vysoké ceny. Oveľa nebezpečnejšie je potom pálenie vlastného domáceho alkoholu, ktorý môže byť pri zlom spracovaní životunebezpečný.  
     
    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU.
     
    - Reklama -