Rozzúrení Iránci vtrhli do budovy ambasády Saudskej Arábie a podpálili ju

    0
    Veľvyslanectvo Saudskej Arábie v Teheráne sa stalo terčom útoku rozhnevaných Iráncov (Autor: SITA)

    Demonštranti sa podľa agentúry DPA po útoku na ambasádu dostali do potýčky s políciou, ktorá niekoľkých z nich zatkla. Bezpečnostné sily následne dostali situáciu pod kontrolu. Iránske ministerstvo zahraničných vecí v dôsledku incidentu dočasne zakázalo zhromažďovanie sa pred danou ambasádou, ako aj pred saudskoarabským konzulátom v meste Mašhad.

    Saudská Arábia pobúrila šiítskú komunitu na Blízkom východe, ako aj medzinárodné spoločenstvo, keď spolu s an-Nimrom popravila v priebehu jedného dňa ďalších 46 ľudí, ktorých Rijád uznal za vinných z prijatia extrémistickej ideológie, terorizmu a smrti civilistov aj bezpečnostných činiteľov. Podľa saudskoarabských zdrojov boli medzi popravenými štyria šiíti. Na základe vznesených obžalôb sa predpokladá, že zvyšné osoby boli napojené na sunnitskú fundamentalistickú skupinu al-Káida.

    An-Nimra (55) odsúdili v roku 2014 na trest smrti v súvislosti s obvineniami z vyvolávania sektárskych konfliktov a odmietnutia poslušnosti voči vládcovi krajiny. Irán, ako hlavný šiítský rival Saudskej Arábie v regióne, označil popravu za politicky a nábožensky motivovanú. Jemen ju považuje za zjavné porušenie ľudských práv. Ďalšia kritika tohto kroku Rijádu prišla z Pakistanu, Afganistanu, Libanonu a Indie, dopĺňa denník The Guardian.

    - Reklama -