Utečencov trápi zima, no nestrácajú nádej. Zvládneme to ľahšie ako bomby a ostreľovanie, tvrdia

    0
    Ilustračné foto: utečenci (Autor: SITA)

    Abu Hamada je utečenec zo Sýrie. Pochádza z mesta Aleppo, kde sa rozťahuje nebezpečný Islamský štát. Žije v stanovom tábore v Libanone, podobne ako mnoho iných utečencov. Byty sú drahé a im sa minuli úspory. Abu Hamada sa už naučil, ako „gazdovať“ s palivom, no chladné počasie mu to nijak neuľahčuje.

    Nie sú na to zvyknutí

    V piatok potrápil utečencov v libanonskom utečeneckom tábore sneh. Tí, ktorí majú deti, sa snažili pre ne v stanoch udržiavať teplo. Na poplach bije aj OSN. Informoval o tom portál wafb.com.

    Sýrsky utečenec Abu Hamada sa vyjadril, že musí nakúpiť palivo, aby udržal v stane teplo. Je to pre jeho vnúčatá, ktoré by mohli ochorieť. „Nečakali sme, že budeme míňať toľko paliva. Pred tým, ako prišli dievčatá a deti, sme kúrili tri až štyri hodiny denne. Teraz to musí byť celý deň. Sú mladí, a keď jeden z nich ochorie, museli by sme toho minúť oveľa viac,“ vysvetlil.

    Ako ozrejmil Maeve Murphy z OSN, mnoho ľudí sa rozhodlo žiť v stanovej komunite, lebo im došli úspory. „Na takéto podmienky nie sú zvyknutí. Nemôžu si nájsť ani prácu, preto nemajú žiadny príjem a sú závislí od humanitárnych organizácií.“ OSN sa spolu s partnermi zhodla, že takmer 200-tisíc sýrskych rodín je v zime ohrozených a potrebujú teplo a sucho.

    „Pre mňa  je dôležité uchrániť moje deti od smrti. Zvládneme chlad, je to jednoduchšie ako bomby a ostreľovanie,“ povedal ďalší sýrsky utečenec Nawal.

    - Reklama -