Moskva povedala Turecku stop. Pozrite sa, čo všetko je odteraz v Rusku tabu

    0
    Turecká ambasáda v Moskve (Autor: Sputnik)

    Turecko malo pre Rusko mimoriadny význam. Angažovalo sa napríklad aj v stavebníctve. Aj táto oblasť sa však po novom musí zaobísť bez tureckých firiem. Pritom Turci sú v tomto smere uznávaní odborníci a vďaka nim stojí v Rusku niekoľko významných budov, informuje denník Sme.

    Lavrov hovorí o reálnej hrozbe

    Čo sa týka rozrobených projektov, napríklad prácach na futbalovom štadióne v súvislosti so svetovým šampionátom v roku 2018, tie turecké firmy dorobia. Rusko bolo totiž natoľko „veľkorysé“, že aspoň v tom, čo sa dohodlo a spustilo ešte pred 1. januárom 2016, sa môže pokračovať. Inak však sankcie pocítia aj občania, a to v dosť veľkej miere.

    Jednou z oblastí, v ktorej bežní ľudia pocítia vzťahy na bode mrazu, bude aj cestovanie. Týka sa to najmä nového zavedenia víz, poriadne strpčiace život Turkom, ktorí budú chcieť ísť do Ruska. Naopak, Rusi majú cestu do tejto krajiny otvorenú, no aj tak sa očakáva ich pokles v cestovaní do Turecka, aj pre odporúčanie Kremľa. Ten varuje, že Turecko predstavuje teroristickú hrozbu. „Nejde o nejakú vymyslenú hrozbu, ale o hrozbu úplne reálnu,“ vyhlásil minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

    Koniec paradajkám i citrusom

    Veľmi výrazne pocítia sankcie najmä tí Rusi, ktorí pracovali v tureckých turistických agentúrach. Ich činnosť je odvčera zakázaná. Dotkne sa to teda tisícov ruských zamestnancov. Zmrazené vzťahy pocítia Rusi aj v obchodoch, kde už nebude dostať niektoré turecké potraviny ako hydina, paradajky či citrusy. Podiel tureckých potravín na ruskom trhu však bol natoľko obrovský, že sa ešte nedajú úplne nahradiť. V priebehu desiatich mesiacov roka 2015 napríklad Rusi doviezli z Turecka potraviny za viac ako miliardu dolárov a len napríklad paradajok doviezli v tomto časovom období  300,5 tisíca ton.

    Turci však podľa Ruska zostrelili bombardér. Podľa ruskej verzie vleteli do sýrskeho vzdušného priestoru, kde operuje ich letectvo. Turci si však stoja za svojím a tvrdia, že to Rusi narušili ich vzdušný priestor. Tak či onak, Putinove vyhrážky sa stali realitou.

    - Reklama -