Kto zaplatí drahý diaľničný obchvat Bratislavy? Budete asi prekvapení

    0
    Dušan Chrenek, vedúci Zastúpenia Európskej komisie v SR (Autor: SITA)

    Ako Chrenek dodal, tento rok sa bude do praxe zavádzať Junckerov investičný plán. „Napríklad na Slovensku je možnosťou použiť Junckerov plán na diaľničný obchvat Bratislavy. Ten by mohol byť podporený práve z Európskeho fondu pre strategické investície,“ priblížil možnosti pre Slovensko Chrenek.

    V roku 2016 budú pokračovať práce na projektoch energetickej únie, jednotného digitálneho trhu, únie kapitálových trhov. „Ďalej budeme rokovať o voľnom obchode so Spojenými štátmi americkými. Rokovania prirodzene ovplyvnia aj blížiace sa prezidentské voľby v USA. Naším cieľom je v nich čo najviac pokročiť,“ objasnil Chrenek rokovania o TTIP.

    „Čo sa týka utečeneckej krízy, Európska komisia sa bude snažiť plne realizovať všetky opatrenia prijaté na európskej úrovni a dosiahnuť dohodu na svojich nových návrhoch,“ potvrdil Chrenek. Ako dodal, ide o vytvorenie európskej hraničnej a pobrežnej služby a zmenu Dublinského dohovoru. EK sa bude snažiť účinne spolupracovať s Tureckom, susednými krajinami Sýrie a s africkými krajinami s cieľom napomôcť riešenie konfliktu v Sýrii a zlepšenie situácie v Líbyi. „Čo sa týka utečeneckej krízy, potrebujeme nájsť spoločný postup všetkých krajín, aby systém účinne fungoval a prejavila sa konštruktívna sila jednoty,“ uzavrel Chrenek plány Komisie na rok 2016.

    - Reklama -