Novoročný odkaz Kim Čong-una južnému susedovi. Bude mier alebo vojna?

    0
    Kim Čong-un, Severokórejský vodca (Autor: SITA)

    “Sme ochotní otvorene rokovať s každým, kto si želá mier a zjednotenie,” vyhlásil Kim v novoročnom prejave, ktorý dnes vysielala v priamom prenose severokórejská štátna televízia. Apeloval pritom na Južnú Kóreu, aby dodržiavala dohodu z 25. augusta minulého roka, ktorú obe krajiny uzavreli v snahe zmierniť eskaláciu vzájomného napätia. To vlani v lete vyústilo aj do menších pohraničných vojenských konfrontácií medzi oboma Kóreami.

    Podľa Kim Čong-una by sa mal Soul zdržať akýchkoľvek krokov, ktoré by mohli poškodiť súčasného “zmierlivého ducha” vo vzťahu oboch susedov, uviedla agentúra Jonhap. Pchjongjang bude podľa neho naďalej presadzovať politiku v záujme regionálnej stability a mieru na Kórejskom polostrove. “Ak sa nás však čo i len slabo dotknú agresívne vonkajšie mocnosti a provokatéri, nebudeme ani trochu zhovievaví, ale budeme tvrdo reagovať neľútostnou svätou a spravodlivou vojnou,” varoval Kim Čong-un.

    V decembri sa Severná a Južná Kórea stretli na rokovaniach na vysokej úrovni, z ktorých však nevzišla dohoda o riešení sporných otázok.

    - Reklama -